PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Protecció a la Infància atén 95 casos de negligència el 2015

El servei rep 176 nens, dels quals 55 han estat acollits per altres famílies o es troben a La Gavernera

Per El Periòdic

Una de les habitacions del centre La Gavernera, on es troben 13 dels 176 infants atesos per Afers Socials.
Una de les habitacions del centre La Gavernera, on es troben 13 dels 176 infants atesos per Afers Socials. | Tony Lara
La xifra de casos atesos pel servei de Protecció a la Infància es manté respecte la del 2014 però segueix sent alarmant: 176 nens van necessitar l’assistència d’aquesta àrea per ésser víctimes de violència de gènere o d’abusos sexuals, entre altres negligències. Més d’una cinquantena d’aquests nens ja no es troben sota la tutela dels seus progenitors, sinó que han estat derivats a noves llars, com són el centre de la Gavernera o els domicilis d’altres familiars o de cuidadors aliens. La principal font de denúncia d’aquests casos va ser la pròpia Batllia, des d’on arribaven a les dependències de la cartera d’Afers Socials més d’una quarantena de les denúncies per desprotecció.
 
Negligència, principal factor/ Dels 176 dossiers que l’equip especialitzat de Protecció a la Infància va atendre al llarg del 2015, 95 eren motivats per negligència en la cura o en l’atenció, segons informa l’agència ANA. És a dir: gairebé un centenar de nens d’entre el total de 114 famílies arribades als despatxos del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, no rebien per part de cap dels seus responsables legítims l’atenció més bàsica.
 
Per volum, els joves que van presentar conductes inadequades per a la seva edat i que, consegüentment, posaven en perill el seu correcte desenvolupament psicosocial, van ser la segona motivació de les actuacions per negligència, arribant als 37. Els abusos sexuals i la violència de gènere, amb un total de 14 infants, segueixen els casos d’adolescents desatesos. Les tres agressions de caràcter físic tanquen la taula de motius, juntament amb els 19 nens que es veien involucrats en altres problemàtiques en el si de les seves famílies i per les quals el servei es va veure obligat d’intervenir.
 
Bona part d’aquests infants segueixen a les seves respectives llars després de passar pel departament especialitzat. 55 d’ells, no obstant, es van posar en mans d’altres tutors.  Si bé 17 es troben ara en mans d’altres familiars, el Centre d’Atenció d’Infants La Gavernera n’acull 13. 
 
Famílies d’acollida alienes s’encarreguen en l’actualitat dels cinc nens desatesos i acollits per Protecció, mentre que uns altres sis han hagut de ser ingressats en centres terapèutics arrel de la intervenció dels especialistes.
 
42 casos des de la batllia/ Tal com exposa l’ANA, 42 dels casos arribats a les mans del servei de Protecció a la Infància van arribar a través de la mateixa Batllia. Els restants van ser derivats des de l’àrea d’atenció a les Persones i a les Famílies i des de la de Polítiques d’Igualtat, a banda dels cinc nens que els assistents atenien a instància del cos de la Policia.
 
17 nens menors de 3 anys/ 17 dels petits atesos des del departament de vetlla per la infància no comptaven encara amb edat d’escolarització i la franja d’anys immediatament superior, dels 4 als 10 anys, va ser la que més atencions va requerir, amb 64 casos. Els altres 62 tenien entre 11 i 15 anys. Els 33 restants ja se situaven entre els 16 i la majoria d’edat i responen, majoritàriament, a perfils de joves que contesten a conductes psicosocials poc adequades.
 
Si el 2015 es comptaven 176 nens que no rebien l’atenció adequada per part de les seves famílies, el 2014 només n’era un menys. El nombre és preocupant, però ha tendit a la baixa des del 2013, quan el número de menors que arribaven a Protecció de la Infància per no ser atesos degudament per part dels seus progenitors o tutors van superar en més d’unacinquantena els del 2015, amb 238 casos. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT