PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Processat el secretari del CFPA per filtrar un document policial

Presumptament es va apoderar d’un informe que estava custodiat pel Govern i que es va fer públic

Per J. R. BAIGES

Un agent fa guàrdia durant una actuació, a Escaldes-Engordany, al costat del vehicle policial.
Un agent fa guàrdia durant una actuació, a Escaldes-Engordany, al costat del vehicle policial. | TONY LARA
El secretari del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CPFA). M. G. A.,  ha estat processat per apoderar-se d’un document que formava part d’una investigació de la Policia i que, sorprenentment, va ser publicat per un mitjà de comunicació. Amb el seu processament, que la jutge va decretar dijous passat, s’entén que la funcionària del Govern li va entregar el document perquè el processat es va identificar com a policia i la va incitar a l’engany, cosa que no podia fer perquè el document no era de caràcter públic i no tenia autorització per demanar-lo.

La batlle entén la possibilitat que hi hagi dos delictes menors tipificats en el Codi Penal, concretament en l’article 377 sobre revelació de secrets, que diu: «L’autoritat o el funcionari que reveli secrets o informacions que no afectin la intimitat d’una persona, dels quals tingui coneixement per raó del seu càrrec i que no hagin de ser divulgats, ha de ser castigat amb pensa d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic fins a tres anys». El mateix article, en el seu segon punt estipula que «el particular que reveli secrets o informacions de les descrites a l’apartat anterior ha de ser castigat amb pena de multa fins a 6.000 euros».

L’agent estava imputat per un delicte major i menor per aquest document que estava custodiat pel Govern i que va ser reclamat pel policia, amb la casualitat que pocs dies després el contingut del document va ser publicat per un mitjà de comunicació escrit, concretament el desembre del 2014.

El document formava part d’una investigació interna que va fer un agent de la secció i directament depenent de la direcció del cos de Policia, que evidenciava que l’excap del Grup d’Intervenció (GIPA), Xavier Surana –aleshores president del sindicat SIPA–, era el contacte de l’empresa XS Equipaments, a la qual el Govern havia adjudicat la compra de material policíac divers per una suma lleugerament inferior als 22.000 euros, que posteriorment va ser anul·lada.

Aquesta enquesta interna va acabar sent custodiada pel Govern. L’agent processat es va presentar presuntament al Departament de Comerç i Indústria i, identificant-se com a policia, va reclamar una copia d’aquest document. Dies després el contingut d’aquest document va ser publicat en un mitjà de comunicació. La Batllia també va citar a declarar a la funcionària administrativa que va lliurar els papers.

La investigació es va iniciar quan el pare de Surana va demanar una ampliació del registre d’activitat. Va ser aquest fet el que va motivar l’enquesta de la Policia, encarregada pel director, aleshores, Joan Ramon Peralba, que segons fonts policials era conscient que l’empresa XS Equipaments estava a nom del pare de Surana, un fet que, segons altres fonts consultades, és habitual en molts agents que formen part del cos.
Tot i això la polèmica d’aquest relat parteix de la filtració. Surana i el seu pare van presentar una querella perquè hi havia dades personals i per la violació de secrets contra persones desconegudes, i subsidiràment contra el Govern, que era el responsable de custodiar el document.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT