PUBLICITAT

Andorra la Vella

El pla Renova executa més de sis milions en obres

La proposta espera encaminar-se cap a accions més genèriques i obtenir un major impacte

Per ESTEFANIA GRACIA

Imatge gràfica dels set eixos (amb els percentatges de subvenció que es destinarà a cada un d’ells) que desenvoluparà el pla Renova 2016.
Imatge gràfica dels set eixos (amb els percentatges de subvenció que es destinarà a cada un d’ells) que desenvoluparà el pla Renova 2016. | Infografia: Govern d’Andorra / Pako temprado
El pla Renova va rebre durant el passat any 196 sol·licituds (un 25,6% més que el 2014). Per realitzar les obres de rehabilitació d’edificis i el foment de les energies renovables i l’eficiència energètica, el pla va executar més de sis milions d’euros, mentre que la subvenció que va facilitar el Govern va ser d’un milió. Aquest any, l’Executiu preveu donar ajudes pel mateix import i contempla 15 milions més per a avals, així ho va confirmar ahir el director de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell.

Per aquesta edició el pla pretén centrar-se en obres i actuacions més genèriques: «Preveiem que les sol·licituds baixin però esperem que les que es facin siguin per treballs més amplis i de major impacte», va matisar el cap de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel.

Tot i això, els de treballs individuals no es deixaran de banda. Miquel també va destacar –tenint en consideració les demandes dels col·lectius com Acoda– l’agilització que s’ha fet en els tràmits administratius necessaris per demanar l’ajuda. Així, per obtenir la subvenció, els interessats han d’omplir una sol·licitud. Aquesta serà avaluada per una comissió tècnica i un cop es tingui la resolució, si és favorable, s’haurà de comunicar l’inici i el final de l’obra i es procedirà al pagament.

Actuacions del programa/ El milió d’euros previst per subvencionar les diferents accions del pla Renova 2016 es repartiran entre set eixos que ja s’han abordat en anys anteriors. Un és la millora de l’accessibilitat, on el Govern hi destinarà entre el 8 i el 16%. Així com la millora de la seguretat industrial de les instal·lacions existents (8-15%). En aquest punt, com a novetat, s’hi inclou la instala·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics. Un altre eix és la millora de la sostenibilitat (comptarà amb la destinació d’entre el 10 i el 15%). Com a punt nou, té la retirada i gestió d’elements d’amiant. També hi ha la millora de l’eficiència energètica en edificis existents, amb una destinació que oscil·larà entre el 8 i el 30%. D’acció nova se’n desprèn l’assoliment de la qualificació A o B de la certificació de l’eficiència energètica.

Pel que fa a la implantació d’energies renovables als edificis existents i nous (amb dotacions d’entre el 6 i 15%) es realitzaran iniciatives noves com instal·lacions d’aprofitament de l’energia solar i instal·lacions d’aprofitament de l’energia continguda a l’aire. L’embelliment de façanes, patis i cobertes dels edificis existents és l’eix que comptarà amb una subvenció inferior (5%) i en relació a altres protegibles, on es preveu una destinació variable del 25%, es faran actuacions de novetat com incorporar els honoraris del tècnics. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT