PUBLICITAT

Andorra la Vella

Èxit a la subhasta de sementals

La nova modalitat de venda, menys exposada, permet donar sortida a tots els braus, cosa que no succeïa des d’edicions enrere

Per marisa da costa

Un dels braus exhibits ahir durant la cinquena Fira de mascles de la raça bruna.
Un dels braus exhibits ahir durant la cinquena Fira de mascles de la raça bruna. | Tony Lara
En Llamp, en Lleó, el Llop i el Júpiter coneixeran en els propers dies la seva nova família, la qual tenen la tasca d’engrandir. Es tracta dels quatre braus certificats subhastats durant el Concurs de mascles de la raça bruna d’Andorra, celebrada el matí d’ahir, per cinquè any consecutiu, a l’assecador de la Borda Mateu de Santa Coloma. L’èxit en la sortida total dels sementals posats a disposició del públic es va donar també en el valor pel que van ser atorgats als nous amos: el ja esmentat Llamp, classificat dins la categoria màxima pels ramaders de la comissió tècnica de selecció, va ser adquirit per un cost 800 euros per sobre del preu de 2.000 estipulat per iniciar la dita. El Júpiter i el Llop, que com en Lleó i segons els va definir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es troben catalogats a un nivell «immediatament inferior» al màxim, van ser valorats per 2.300 i 2.250 euros, mentre que el Lleó va ser estimat en 1.800, el seu preu de sortida. 
 
Si el tòpic no és aplicable al país, sí que pot ser-ho al seu sector ramader; tots els seus components es coneixen entre sí i, tal com va explicar el mateix director d’Agricultura, Landry Riba, durant la trobada: «Ens consta que els ramaders es comenten prèviament la intenció de compra i, per tant, potser per no molestar-se els uns als altres, les dites no acaben de pujar». La solució va ser realitzar la venda a través de butlletes tancades en un sobre i, per tant, de manera més discreta. El resultat? Quelcom que no succeïa des fa, com a mínim, un parell d’edicions: tots els braus van ser repartits entre tres explotacions diferents. Vist el succés, molt probabement es donarà continuïtat al sistema pel qual cada postulant anota en una butlleta quants, quins i per quin preu vol l’animal, deixant de banda el sistema de subhasta a mà alçada.
 
Els toros millor plantats/ La subhasta que el matí d’ahir reunia pagesos i polítics a Santa Coloma va ser precedida pel ja tradicional concurs de mascles de la raça bruna d’Andorra. A banda dels exemplars subhastats, cinc animals van acompanyar els quatre venuts; la fira va comptar amb un total de nou bèsties. La xifra no és com per a destacar i així ho va reconèixer el propi Riba.
 
En total es van entregar sis premis, dividits en dues seccions: la d’anolls i la de toros. La primera, corresponent als animals entre els 12 i els 30 mesos, va ser liderada per Jordi Fiter. Fermí Betriu i Enric font aconseguien, respectivament, el segon i tercer lloc. En Duc, un toro propietat de Martí Areny, es va endur la màxima qualificació dins de la categoria dels toros de més de 30 mesos, seguit de l’Heroi, d’Òscar Coma, i el Forçut, propietat de la Ramaderia del Valira.
 
Calvó, que complia un any d’ençà la seva presentació en públic com a ministra, inaugurava la jornada tot destacant «la qualitat dels animals». Amb tot, va exposar la necessitat de «mantenir el treball rigorós de les explotacions» amb l’objectiu, d’altra banda, de donar continuïtat a «la cria tradicional» de mascles de la raça bruna que fins ara ha perdurat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT