PUBLICITAT

la seu d'urgell

Uns 14 llops provinents d’Itàlia estan al Pirineu però no s’hi queden

L’Associació Signatus fa activitats a les escoles contra la mala imatge

Per El Periòdic

La Lupus, en una de les activitats a les escoles.
La Lupus, en una de les activitats a les escoles. | acn
«El llop no es menja les àvies ni les nenes de color vermell». Ho diu el fundador de l’Associació Signatus, Ignasi Castellbí, a un grup d’alumnes de cinquè de primària que assisteixen a l’activitat Projecte Lupus. «El gran objectiu de l’activitat és canviar la concepció generada pels contes clàssics», explica la Isabel Verdaguer, una altra de les responsables de Signatus. La Lupus és una lloba ibèrica criada des de ben petita per humans. L’Associació mostra la lloba als alumnes perquè prenguin consciencia d’un animal «injustament castigat» per l’imaginari col·lectu. Segons Signatus, a Catalunya hi ha 14 llops. Estan als Pirineus i provenen d’Itàlia, però no s’estableixen a la zona sinó que van i tornen de França.
 
Els 14 llops detectats al Pirineu no són ibèrics, tot i que seria el més lògic. La raça ibèrica, ubicada al nord de l’Estat, no arriba a Catalunya a causa de la caça permesa a alguns territoris. La Isabel Verdaguer assenyala que els llops dels Pirineus són d’Itàlia i arriben a Catalunya a través de França. «Són individus que no s’estableixen i que acaben tornant a França; són mascles que busquen femelles. Esperem que algun dia arribin grups i puguin establir-se», afegeix. Es calcula que a l’Estat espanyol hi ha entre 1.500 i 2.000 exemplars de llops ibèrics, tot i que la xifra exacte és difícil de saber. La majoria d’individus estan al nord de la península, malgrat també se n’han vist a Madrid. Menja senglars.
 
El llop és un animal «salvatge» i «evidentment se l’ha de respectar i li hem de deixar el seu espai», adverteix Verdaguer, que també subratlla que és un animal que té «una por innata a l’home». En aquest sentit, diu que «si et trobes un llop, no et farà res; hauria de ser una manada molt gran i que portés molt temps sense menjar». La presa dels llops són els cabirols o els senglars. «El llop seria un gran controlador de senglars», assenyala. La LupusLa Lupus és una lloba ibèrica de gairebé quatre anys. L’Associació Signatus, dedicada a la defensa i divulgació del llop, la va anar a buscar només néixer al Zoològic de Sevilla. Des de fa uns tres anys, Signatus fa l’activitat Projecte Lupus a les escoles per mostrar la lloba i donar a conèixer l’animal. Aquesta setmana, l’activitat s’ha fet a Llinars del Vallès. La Isabel Verdaguer i l’Ignasi Castellbí han fet udolar els nens. Llavors ha aparegut la Lupus. Anava amunt i avall i no parava quieta, però es deixava acariciar. La Lupus viu amb l’Ignasi Castellbí, en unes instal·lacions degudament adequades. Des de l’Associació avisen que no es tracta d’un gos i que no és un animal domèstic. Segons Verdaguer, és un animal que s’ha de conèixer bé i que té un caràcter molt fort.
 
Pirineu / Tècnics de la Generalitat han detectat la presència de llops entre el Ripollès i la Cerdanya, on l’equip de seguiment ha fet 37 itineraris per la neu per detectar rastres i ha col·locat càmeres per filmar-los. El llop va tornar a habitar a Catalunya l’any 2000 i des de llavors s’ha tingut constància cada any de la seva presència.
 
Tècnics de la Generalitat han confirmat un any més la presència d’algun exemplar de llop (Canis lupus) a Catalunya. Les trampes fotogràfiques que ha col·locat darrerament l’equip i el seguiment han començat a donar els primers resultats i han permès obtenir imatges d’aquesta espècie protegida a la comarca del Ripollès. Durant l’any passat es van realitzar nou observacions de llop que els tècnics han considerat fiables, sis en el Ripollès i tres a la Cerdanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT