PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Camí: «Endarrerint els símptomes cinc anys, es redueix un terç els afectats»

Cristina Maragall exposa l’ experiència amb l’expresident

Per M.C.

La filla de l’expresident Pasqual Maragall, Cristina Maragall, ahir.
La filla de l’expresident Pasqual Maragall, Cristina Maragall, ahir. | Tony Lara
L’experiència de la filla gran de l’expresident Pasqual Maragall, afectat d’Alzheimer, va servir al doctor Jordi Camí com a fil conductor per abordar l’actualitat d’«una malaltia que no ha rebut la prioritat adequada» i la prevenció de la qual és ara la meta primordial, en vista que «només endarrerint cinc anys la simptomatologia de la infermetat, hi hauria un terç menys d’afectats».
 
El periodista i director de RTVA, Xavier Mujal, va ser l’encarregat de moderar Una esperança per a l’Alzheimer, conferència oferida per la ja esmentada portaveu i pel director general de la Fundació Pasqual Maragall (FPM) que, organitzada per Andbank, va acollir més d’una setantena de persones.
 
Es comença a detectar, aproximadament, a partir dels 65 anys, quan  el voltant de la persona comença a percebre com aquesta «es va fonent».  No obstant, «el deteriorament cognitiu» que caracteritza la infermetat es desencadena «dècades abans», d’una manera «silenciosa», sense presentar símptomes. Aquí rau la importància del camp d’investigació que aborda la FPM, centrada en «la prevenció» de l’Alzheimer.
 
«Fins ara, els medicaments han fracassat tots»; en l’etapa final de la malaltia –que és quan es detecta la seva presència– «resulta molt difícil resoldre res». Per aquest motiu és important treballar en el sistema de persones que són susceptibles de patir-la ja que, tal com va destacar Camí, «entretenint» les cèl·lules que causen la degeneració de les neurones es podria arribar a evitar un terç dels casos, que actualment afecten entre un 5 i un 7% de la població major de 65 anys. 
 
El director de la FPM va qualificar la investigació per a la prevenció de l’Alzheimer com a «repte global, social i sanitari». Tal com va apuntar, no afecta únicament al malalt sinó també a qui n’ha de tenir cura, una tasca per a la que cal «paciència» i pensar en «gaudir dels bons moments», tal com va exposar Maragall, avalada per l’experiència amb l’expresident.
 
 Forma d’altruisme/ La Fundació, dedicada única i exclusivament a la recerca al voltant de la infermetat, «progressa gràcies a la col·laboració dels ciutadans». Per aquest motiu, el doctor va aprofitar l’exposició de les necessitats existents per «convidar als andorrans a sumar-se a l’entitat», tot recordant «que no hi ha miracles» i afegint que la «única drecera» passa pel coneixement científic. D’aquesta manera, va voler «animar els andorrans» a participar d’aquesta «altra forma d’altruisme» tot adherint-se a la institució. A través del seu web –www.alfaestudi.org– es poden consultar les diferents modalitats a través de les quals es pot ajudar en la lluita contra l’Alzheimer. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT