PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Rebuig unànime de la Seu a l’acord entre la UE i Turquia

Els grups municipals censuren l’actuació de les institucions europees

Per EL PERIÒDIC

Debat de la moció sobre la crisi dels refugiats.
Debat de la moció sobre la crisi dels refugiats. | RÀDIOSEU
L’Ajuntament de la Seu d’Urgell va aprovar dilluns per unanimitat una moció conjunta presentada per CiU i ERC en què s’expressa el rebuig a l’acord entre la UE i Turquia pel que fa a la crisi dels refugiats, segons ha informat RàdioSeu. Al text s’hi van sumar els grups de Compromís X La Seu i la CUP, que també van mostrar l’oposició al tancament total de fronteres decretat per les institucions europees.
 
La moció preveu, entre altres punts, «comunicar a l’Estat l’oposició a l’acord UE-Turquia, demanar que es bloquegi –vies d’accés legals– que el Govern espanyol accepti les quotes de refugiats, instar la UE a fer una política comuna d’asil, obrir un programa d’acollida» i que la UE incrementi l’ajut financer a Grècia perquè pugui gestionar correctament l’arribada de refugiats, a més del «compromís d’oferir els municipis com a territori d’acollida». Tanmateix, des de Convergència, la regidora de Solidaritat, Montse Bonet, va recordar que s’està vivint «la pitjor crisi de refugiats des de la II Guerra Mundial» i va lamentar el «fracàs dels intents de solució política» i la «crisi humanitària» que s’està vivint. En aquest marc, Bonet considera que «la UE ha decidit fer una subcontractació de responsabilitats al govern turc» i creu que cal aprofitar el teixit associatiu per col·laborar en l’acollida de la xifra de refugiats prevista a Catalunya, d’uns 4.500.
 
D’altra banda, des de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig va destacar «que l’Europa que somiàvem s’ha transformat en l’Europa de l’austeritat, els mercats i la indignitat amb els refugiats» i va qualificar d’«amoral i il·legal» l’acord amb Turquia. Alhora, Ordeig va alertar que «Europa té un problema d’augment de la xenofòbia», atès que una de les conseqüències de la situació actual és el creixement de partits totalment contraris a la immigració.
 
30.000 per als refugiats / Càritas d’Urgell dóna suport als refugiats de la zona dels Balcans amb 30.000 euros. L’aportació s’integra en la que ha fet l’ONG a nivell estatal, que ascendeix a 600.000 euros i que es destina als refugiats allotjats a Croàcia, Grècia, Macedònia i Sèrbia, segons ha informat RàdioSeu. 
 
Les donacions han estat possibles gràcies a les col·lectes parroquials i les donacions particulars que s’han fet en els darrers mesos. Des del Bisbat d’Urgell es destaca que «la sensibilitat del Bisbat s’ha manifestat de diverses maneres». A banda de l’ajut econòmic, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, «coneixedor de la situació que es viu a Síria, a Palestina i als països d’Orient Pròxim, ha fet diverses conferències sobre el tema» i conscienciar la població. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT