PUBLICITAT

L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

Salvadó reivindica el suspens com a una necessitat vital

L’escriptor recull el premi internacional El Vi fa Sang al segon Festival de novel·la criminal en català

Per EL PERIÒDIC

Salvadó recull el premi ‘El vi fa sang’.
Salvadó recull el premi ‘El vi fa sang’. | EL VI FA SANG
El Festival internacional de novel·la criminal en català de l’Espluga de Francolí, El Vi fa Sang, va atorgar dissabte el premi internacional a l’escriptor andorrà Albert Salvadó. L’autor va recollir el guardó i va afirmar  que «reivindico el suspens com a element de vida. Necessitem el suspens per viure».

Salvadó (Andorra la Vella, 1951)  toca diversos gèneres, i de novel·la negra ha escrit El rapte, el mort i el Marsellès, Premi Sèrie Negra 2000, i Una vida en joc, dedicada al Casino de la Rabassada.

Amb tot, Salvadó és conegut, sobretot, per la seva novel·la històrica. L’escriptor és autor del Mestre de Kheops, Premi Néstor Luján de novel·la històrica 1998, L’anell d’Àtila, Premi Fiter i Rossell 1999, Els ulls d’Anníbal, Premi Carlemany 2002, La gran concubina d’Amon, Premi Néstor Lujan 2005, la trilogia dedicada a Jaume I el Conqueridor (2000), formada pel El punyal del sarraí, La reina hongaresa i Parleu o mateu-me, i la trilogia dedicada a Alí Bey (2004) formada per Maleït català!, Maleït musulmà! i Maleït cristià!.

Amb tot, l’última obra publicada per Salvadó no té res a veure ni amb el gènere negre ni amb la ficció històrica. L’autor ha escrit, amb Anna Tohà, El ball de la vida (Meteora) sobre el periple viscut per l’Anna i la seva família per enfrontar-se al greu accident que va patir el seu fill de 4 anys, l’Evarist, que el va deixar amb unes greus seqüeles físiques. L’atropellament va tenir lloc el 1984 i Salvadó narra, a partir de l’experiència contada per l’Anna, la duresa dels fets i, sobretot, la tenacitat i la fortalesa de tota la família per tirar endavant.

RECONEIXEMENTS / L’organització del festival El Vi fa Sang, a més de reconèixer la trajectòria de Salvadó, també ha premiat amb el guardó nacional els escriptors Andreu Martín i Jaume Ribera per la sèrie de Flanagan. El festival també ha reconegut la trajectòria literària d’Olga Xirinacs i de Josep Vallverdú. El festival també ha premiat cinc dels autors que s’han presentat al segon concurs de relats, al qual hi han concorregut 27 obres.

La segona edició del Vi fa Sang va finalitzar ahir amb la taula rodona Violència de gènere a la novel·la criminal, amb Anna Maria Villalonga, Olga Xirinacs, Joanjo Garcia, Sònia Martín i Isabel Clara Simó. També es va llegir el manifest contra la violència masclista dels festivals de novel·la negra i criminal.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT