PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Un 8% de la població andorrana pateix de psoriasi en la pell

La poca radiació solar i el fred fa que la dermatitis atòpica afecti al 35% dels nens de 2 a 10 anys

Per JOSEP ROMERO

Vestíbul principal de l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell, a la parròquia d’Escaldes-Engordany.
Vestíbul principal de l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell, a la parròquia d’Escaldes-Engordany. | TONY LARA
La climatologia del Principat no ajuda a les persones afectades per psoriasi. La pobre radiació solar que hi ha al territori és un factor important perquè el nombre dels que pateixen aquesta malaltia crònica en la pell sigui important en relació als que estan més exposats als raigs UVB o UVA.

Tot i que no hi ha estadístiques oficials a Andorra, els especialistes consultats per EL PERIÒDIC expliquen que en funció del número de visites que es realitzen a les consultes de dermatologia s’estima que entre un 8 i un 10 per cent de les mateixes estan relacionades amb aquesta malaltia inflamatòria que afecta fonalmentalment la pell i les articulacions, segons va indicar el Dr. Dídac Barco, de la clínica Dermandtek. Encara que es tracti d’una patologia crònica, les persones que la pateixen poden fer front als seus efectes gràcies als diferents medicaments que cada dia abunden més en el mercat.

SÍMPTOMES/ Una patologia que es caracteritza per l’aparició de plaques vermelles i descamatives en localitzacions típiques com els colzes i els genolls. Unes parts que, com que són tan visibles, poden afectar la qualitat de vida de les persones.
Una afecció cutània que és visible per al pacient i que el pot arribar a estigmatitzar molt, al sentir-se observat. També pot afectar zones més amagades, com el cuir cabellut i les ungles. La picor és un símptoma molt comú i en alguns pacients, a causa de la sequedat i les plaques, la pell perd elasticitat i al moure -la s’esquerda.

Un dels afectats, Joan R, comenta que quan li van diagnosticar la malaltia tenia psoriasi a les mans. «Era greu per la localització, ja que m’impedia agafar coses, fins i tot conduir». Malgrat que era una zona molt petita, la seva vida es va veure afectada, perquè fins i tot va arribar a impedir agafar el seu nét en braços. Ara, després de 15 anys de tractament, es troba en una fase en què la malaltia està molt controlada.

AFECTACIÓ NENS/ En el cas dels nens, els professionals parlen de dermatitis atòpica caracteritzada per lesions seques, escatoses, i molt pruriginoses.

Les plaques vermelles apareixen en general entre l’edat de 3 mesos i 2 anys. Aproximadament hi ha un 35%dels nens afectats a Andorra, degut al factor climatològic de temperatures fredes i de poca radiació solar. Els seus efectes acostumen a minvar i desaparèixer a partir dels 12 anys. Tot i que encara no s’ha descobert la causa originària i definitiva, i hi ha també altres factors, a banda del clima, que comporten un major risc per a unes persones que per a altres.

ALTRES FACTORS/ Hi ha un vincle demostrat entre la dermatitis atòpica, l’asma i la febre del fenc. Si un dels pares o els dos pateix d’una d’aquestes malalties, hi ha la probabilitat que els seus fills pateixin de dermatitis atòpica. El risc s’incrementa proporcionalment si tots dos pares tenen les tres malalties, de manera que la probabilitat que els fills heretin les malalties augmenta.
D’altra banda, les dones tenen una propensió lleugerament més gran que els homes a patir dermatitis atòpica. També els anys de la mare pot ser un altre factor ja que  les dones de més edat en el moment del part tenen major risc que els de les mares més jove.
Entre els 18 i els 25 anys acostuma a manifestar-se com a malaltia.

TRACTAMENTS/ Els avenços tecnològics han estat importants en els darrers anys. Els tractaments són personalitzats. En el cas que la psoriasi sigui moderada o greu, a més a més, s’utilitza un tractament sistemàtic, ja sigui per via oral, endovenosa o subcutània. Els medicaments intenten controlar la inflamació. Les lesions cutànies poden desaparèixer del tot o estar localitzades.

En els últims 10 anys s’han desenvolupat molt els tractaments biològics. Per fabricar-los s’utilitzen tècniques de biologia molecular. Una tècnica nova que cada vegada es fa servir més en diferents especialitats mèdiques. La llum ultravioleta artificial és una altra de les tècniques que s’usen per tractar pacients amb psoriasi moderada i greu, ja sigui per mitjà dels raigs UVB o de raigs UVA. «Entre un 70 i un 80% dels pacients milloren les seves lesions a través d’aquest tractament», segons el Dr. Barco.

Una malaltia, no contagiosa, que afecta igual a homes com a dones

La psoriasi és una malaltia autoimmunitària genètica crònica de la pell que produeix lesions escatoses, engruixides i inflamables. Afecta per igual els dos sexes. No és una malaltia contagiosa i s’estima que afecta a prop del 2% de la població entre els països desenvolupats amb una àmplia variabilitat clínica i evolutiva. La causa de la psoriasi no és encara coneguda, encara que el seu origen sembla autoimmune. Se’n sap que respon a un trastorn bioquímic i immune. No és causada per cap agent microbià (bacteri, virus, fong) ni paràsit. La seva extensió i gravetat és molt variable d’una persona a una altra i en el temps. Actualment hi ha molts tractaments que blanquegen la psoriasi, és a dir, disminueixen o fan desaparèixer els símptomes encara que no la curen. Es pot classificar en funció de l’àrea de pell i de les àrees afectades en lleu, moderada o severa. El sol pot ser un bon aliat sempre que es prengui amb moderació per evitar cremades que poden empitjorar la malaltia. En tot cal dir que és benigna i no comporta cap risc vital però pot afectar greument la qualitat de vida dels pacients, ocasionant seqüeles psicològiques i comportant ocasionalment un aïllament social per por del rebuig.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT