PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Un 5% de la població andorrana és diabètica

L’ADC demana tarifes especials en els gimnasos comunals

Per JOSEP ROMERO

Una persona fent-se el test de glucosa a través d’una aparell que mesura el nivell de sucre en sang
Una persona fent-se el test de glucosa a través d’una aparell que mesura el nivell de sucre en sang | Tony Lara
Poc més d’un 5% de la població a Andorra és diabètica. Segons l’Associació de Diabètics, ADC, les persones afectades poden està a l’entorn de les 300. Coincidint amb l’informe publicat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) publicat aquesta setmana, els casos diagnosticats s’han incrementat en els darrers anys. La dieta excessivament calòrica i la tendència al sedentarisme mostrada per individus de totes les edats són dues de les principals causes d’aquest avanç de la patologia. 
 
ENDOCRINS/ Al Principat hi ha únicament dos professionals que tenen consulta d’endocrinologia. En aquest cas estan en el grup dels metges liberals amb conveni amb la CASS, segons recull el document de treball del Projecte del Pla Nacional de Salut 2020, amb data del setembre del 2015. 
 
Els endocrinòlegs tornen a advertir que és molt arriscat que els nens optin de forma creixent per jugar amb tauletes i ordinadors en detriment de les pràctiques en què exerciten el cos. En aquesta línia es va expressar la presidenta de l’ADC, Madhu Jethan, la qual va indicar que el percentatge de nens afectats és també important. 
 
PROVA PILOT/ De la seva banda, Jethan va manifestar que resten «a l’expectativa de conèixer els resultats de la prova pilot de la diabetis» del nou Model Andorrà d’Atenció Sanitària, MAAS, que es va anunciar que es farien públics el mes de desembre passat.

Una prova en la que van participar aproximadament 500 persones amb diabetis tipus 2 (la menys greu, sense ser insulinodependents), que es calcula que hi ha al Principat.
Els metges de capçalera van ser els encarregats d’introduir el pacient al programa i es van convertir en els seus metges referents. Van treballar amb el projecte d’Història Clínica Digital (compartida), van aprendre a treballar en equip i van rebre incentius econòmics. Uns de fixes, que assumeix el Ministeri de Salut, i que se van ser de cinc euros per acte amb un màxim de 25 euros per pacient l’any. I uns de variables, assumits per la CASS, fins a 75 euros. 
 
ALTRES DEMANDES ADC/L’entitat que aplega els afectats reclama poder tenir tarifes especials en els gimnasos comunals i que, a més, la CASS assumeixi les despeses dels nous pegats d’insulina que permet al pacient evitar les molestes injeccions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT