PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els fabricants de xemeneies demanen al Govern inspeccions

Les empreses del sector asseguren que la neteja hauria de ser obligatòria

Per LÍDIA RAVENTÓS

La xemeneia que es va incendiar diumenge a Sispony.
La xemeneia que es va incendiar diumenge a Sispony. | EL PERIÒDIC
Els fabricants de xemeneies del país demanen al Govern que treballin en una normativa que obligui a les instal·lacions a passar inspeccions de forma periòdica per evitar incendis com el de diumenge en una casa de Sispony. Segons el primer informe del cos de bombers i denuncies d’algun dels veïns, el foc s’hauria originat perquè la xemeneia tenia contacte directe amb la fusta de la teulada sense cap tipus d’aïllant. La mateixa escalfor de la xemeneia o alguna espurna que pogués saltar serien les causants de l’incendi. Un fet que, segons apuntaven els veïns, ja havia passat en la mateixa casa deu anys abans i semblaria ser que per les mateixes circumstàncies. 
 
El gerent de l’empresa de fabricació de xemeneies Ifoc, Francisco Casimiro, va explicar ahir que a Andorra no existeix una normativa d’instal·lació específica i que per això segueixen la que hi ha vigent a Espanya o França. Tot i això, apuntava que qualsevol tècnic d’instal·lació professional «ha de saber que aquests dos factors [fusta i escalfor] no poden anar junts». El problema, segons Casimiro, és que sovint hi ha gent que busca la manera més econòmica de fer la instal·lació i no ho fa un professional especialitzat. Per això creu necessari que l’Executiu obligui a passar inspeccions periòdiques que certifiquin la correcte col·locació de les xemeneies. «Ara per ara no es passa cap  tipus inspecció però s’hauria de fer», insisteix. Més enllà del control que fa la pròpia empresa, no hi ha un organisme oficial que verifiqui la instal·lació o l’estat en què es troba i que posi sensacions en cas de no complir-la.
 
Per la seva banda, el director general de l’empresa de neteja de xemeneies DecoMant Group, Josep Sobrevies, confirmava que es troben amb xemeneies que no estan ben construïdes o bé que amb el pas del temps s’hi han anat creant esquerdes que poden provocar problemes. «A Andorra s’utilitza molta fusta a les teulades per després clavar-hi la pissarra. Si la instal·lació no està ben aïllada poden arribar a passar aquestes coses», assegurava. Tot i així, Sobrevies opinava que encara que no existeixi una normativa per escrit «em sembla una molt mala praxis i de sentit comú». 
 
La neteja és imprescindible/ Un altre dels aspectes amb què insisteixen que s’ha de tenir cura és amb una neteja acurada. En aquest sentit, Sobrevies refermava que no hi ha un reglament pel que fa a la neteja ni cap llei que obligui a portar-la a terme i demanava que el Govern ho tingui en compte per un futur pròxim. «Hi ha persones que la netegen elles mateixes com n’hi ha que s’arreglen el cotxe sense passar pel taller. Però mai serà el mateix que si ho fa un professional», manifestava. 
 
El director de DecoMant Group va explicar que quan es crema llenya hi ha partícules que queden enganxades al conducte. Aquestes partícules són molt inflamables i si no es fa la neteja adequada poden propiciar incendis. En aquest sentit, Sobrevies declarava que «encara que no sigui obligatori, si tens un aparell que pot causar un problema, és lògic que tu mateix segueixis un protocol». 
Compartia opinió Casimiro que exposava que com a mínim cal contactar amb els professionals una vegada a l’any per dur a terme una neteja a fons. I agregava que si es fa un gran ús de la xemeneia, es recomana que es faci entre dos i tres cops per any. «Nosaltres ho recomanem però no podem obligar. Això ha de ser el Govern», afirmava. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT