PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un corrent de DA aposta per aturar transitòriament la negociació amb la UE

L’Estat espanyol s’oposa a signar un acord d’associació que considera incompatible amb l’actual duaner

Per JOSEP ROMERO

Vehicles circulant a banda i banda de la frontera hispano-andorrana situada al costat del Riu Runer.
Vehicles circulant a banda i banda de la frontera hispano-andorrana situada al costat del Riu Runer. | Tony Lara
Les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea per signar un possible acord d’Associació es troben, en aquests moments, en punt mort després del no de la comissió del grup negociador a establir excepcions en el si del club de països que conformen el mercat únic. Tot i que les converses sobre la lliure circulació de mercaderies es troben en una fase inicial, justament ara han començat a aparèixer les primeres veus partidàries d’aturar les negociacions, això sí de forma transitòria, davant la postura ferma d’estats, com ara l’espanyol, que no creuen en la compatibilitat de signar un tractat d’associació mantenint el vigent acord duaner. 
A la demanda del sector agrari i ramader d’establir un període de reflexió amb Europa, s’ha d’afegir un corrent dins del mateix partit demòcrata que és partidari d’intentar guanyar una mica més de temps per convèncer la Comissió Europea que l’acord d’associació inclogui i respecti el tractat duaner pel bé de l’economia andorrana. 
Per tant, davant la negativa d’Europa de mantenir en vigor dos tractats de manera simultània, els negociadors andorrans hauran de fer molta pedagogia per aconseguir que la Comissió Europea doni el seu vistiplau per tal d’aconseguir que les especificitats que es contemplen en l’actual acord duaner restin integrades en el futur estatus d’Andorra dins del conjunt de la UE. 
Mentre el grup parlamentari de DA ha volgut tancar files entorn a l’Executiu de Martí, a través d’un comunicat en el que «reiteren el compromís amb el procés engegat i essencial pel futur del país», en paral·lel hi ha un sector de demòcrates que, amb la boca petita, són partidaris de negociar sense preses, fins i tot sacrificant el calendari inicialment previst. Així, les negociacions sobre la lliure circulació de mercaderies podria tancar-se més enllà de la data prevista, el juny o el juliol vinent.
 
Reconduir la negociació / La consellera general de DA, Meritxell Mateu, confia que malgrat que la situació ara mateix és complicada «s’ha d’intentar reconduir per evitar que perilli l’acord». No obstant això, considera que per a Andorra el vigent acord duaner amb la UE és «innegociable» pels beneficis econòmics que aporta al país. El principal grup de l’oposició, el liberal, també ha alertat en varies ocasions que l’acord tal i com ho va plantejar el Govern actual posa en perill el pacte duaner i defensa que no es toqui ni una sola coma de com està ara. De fet, els liberals mantenen, fins al moment, una postura contrària a signar el Pacte d’Estat, que van rubricar DA, PS i SDP, davant els dubtes existents. 
 
Incompatibiltats / La UE considera que l’acord de lliure circulació ha de ser complet i, per tant, Andorra no pot aspirar a un acord amb excepcions en aquesta matèria. 
En virtut de l’acord duaner (que  es va signar el 1990) el Principat rep el tractament d’estat membre de la UE en l’apartat de comerç de béns manufacturats, però no en matèria de productes agrícoles. 
Entre Andorra i la Unió Europea hi ha controls duaners complerts, tot i que el país té uns impostos més baixos pel que fa al tabac, l’alcohol i la benzina, el què fa que els visitants se’n puguin aprofitar. Un acord d’associació, amb els termes actualment redactats, obligaria al Principat a complir totes les llibertats bàsiques del funcionament de la Unió.
 
Mercat interior / Fonts pròximes al Ministeri d’Afers Exteriors espanyol, consultades per EL PERIÒDIC, van indicar que en general a Andorra hi ha un desconeixement important sobre el funcionament del mercat interior europeu. Com exemple posen el d’Espanya, que va d’haver renunciar al seu acord duaner de l’any 1970 quan es va produir la seva adhesió plena a la Unió Europea, l’1 de gener del 1986.
El Principat hauria d’intentar aconseguir que el tractat duaner s’integrés en un únic acord, el d’associació. Això li permetria tenir els avantatges dels països que tenen uns vincles europeus semblants com ara Noruega, Islàndia i Liechtenstein. Entre d’altres, poder tenir un representant en el Consell de Ministres de tots els estats membres, un cop a l’any. 
Andorra haurà de saber encaixar l’actual model de franquícies comercials i l’exclusió de l’acord de productes com ara el tabac. Suïssa té un sistema de franquícies que permeten passar per la frontera un cartró de tabac, 1 litre d’alcohol i 50 cigars, mentre que en el cas del Principat els percentatges són: d’un cartró i mig de tabac, un litre i mig d’alcohol i 75 cigars. 
 
Manteniment de l'acord duaner / La continuïtat de l’acord duaner amb Europa és clau principalment per als sectors agrícola, ramader i comercial del país. 
Només de la pagesia depenen 400 famílies a tot Andorra. Un sector molt important dins del teixit productiu del país i que té força impacte en el PIB nacional. 
Un cop ja s’ha acabat de redactar el marc institucional de l’Acord, ara es tracten altres línies de treball però de manera sectorial. A banda del de mercaderies, hi haurà el de persones, serveis i capitals. La immigració serà també sensible de la negociació ja que es demana un període transitori per mantenir les quotes d’immigració existent.
 L’Acord haurà de ser ratificat en referèndum. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT