PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Els boscos dels Pirineus ofereixen bons serveis ambientals

Un estudi recull la qualitat i la quantitat de la massa forestal

Per EL PERIÒDIC

Uns excursionistes passegen pel Parc Natural de l'Alt Pirineu
Uns excursionistes passegen pel Parc Natural de l'Alt Pirineu | EL PERIÒDIC
El CREAF i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), del Departament de Territori i Sostenibilitat, van presentar divendres passat al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Doctor Colet de Barcelona els resultats del projecte ForESmap, un conjunt de mapes que valoren la quantitat i la qualitat dels serveis ambientals que ens aporten els boscos a escala municipal. 
 
Els mapes elaborats revelen que els boscos del nord de Catalunya humits i frescos són els que ens proveeixen de més serveis ambientals en termes absoluts. Tot i això, els boscos típicament mediterranis del sud són punts calents de biodiversitat d’un gran valor. Els resultats del projecte demostren que els boscos més extensos són els que tenen major capacitat d’oferir serveis i de més qualitat al llarg del temps.
 
APORTACIONS / Tots els boscos aporten serveis ambientals a les persones: proveeixen materials, aliments o recursos energètics; regulen el cicle de l’aigua, l’erosió del sòl o el cicle del carboni; acullen tot tipus d’ éssers vius i ens ofereixen espais per fer esport, divertir-se, meditar o aprendre. 
 
Durant el projecte, el CREAF va classificar aquests serveis iva escollir 10 de referència. Després, va proposar un o més indicadors per quantificar cada servei. Els indicadors s’han escollit expressament per al projecte i serviran a partir d’ara per mesurar com canvia la capacitat dels boscos de proveir-nos d’aquests serveis. Així mateix, s’espera que esdevinguin una eina per a la presa de decisions, per exemple a l’hora de fer els plans d’adaptació municipal.
 
CANVI CLIMÀTIC/ La directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, va destacar durant la presentació del document que « l’aprovació del projecte de Llei de Canvi Climàtic, el primer del Govern en aquesta legislatura, és un exemple de la prioritat que es vol donar a aquest problema.

La norma incentivarà les activitats que mantenen i milloren els serveis ecosistèmics», posant en marxa polítiques de pagament pels serveis ambientals. Per tant, els nous indicadors ajudaran, per exemple, a mesurar quines activitats mantenen o milloren els serveis ambientals dels boscos d’un municipi en particular.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT