PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Patagònia andorrana

Ricardo Darín i Leonardo Sbaraglia roden al Principat la coproducció hispanoargentina ‘Nieve Negra’ / El coproductor Edu Ruano vol potenciar la indústria cinematogràfica local

Per ESTHER JOVER MARTIN

Leonardo Sbaraglia en el col·loqui d’ahir al Teatre Comunal.
Leonardo Sbaraglia en el col·loqui d’ahir al Teatre Comunal. | EMILIO PRENAS
Ricardo Darín i Leonardo Sbaraglia tornen a coincidir en una coproducció hispanoargentina dos anys després de l’estrena de Relatos salvajes, però en aquesta ocasió roden junts perquè interpreten dos germans que viuen «al cul del món». Els actors argentins estan de rodatge a Andorra perquè, miracles del cinema, el coll d’Ordino, a 2.000 metres, esdevé la Patagònia argentina. «Ens feia falta rodar amb neu i els Pirineus s’assemblen als Andes i, paradoxes del cinema, tots els interiors els rodarem a Buenos Aires», va revelar ahir un dels corproductors del film, Pablo Bossi, responsable de pel·lícules com Nueves reinas i El hijo de la novia, en les quals també ha brillat Darín.

Els actors argentins van participar ahir en un col·loqui titulat Com les produccions cinematogràfiques internacionals contribueixen a una profitosa fusió de cultures, programat en el marc de la Capital de la Cultura Iberoamericana 2016, que enguany recau en Andorra la Vella. A la xerrada, moderada pel mediàtic crític de cinema Jaume Figueras,  també hi van participar tres dels coproductors del film. «La neu és bàsica en la història del film. La trama transcorre en un lloc de difícil accés, que provoca tensió», va revelar Darín.

L’actor, recent guanyador del Goya al millor actor per Truman, va arrencar el primer aplaudiment del públic en assegurar que «en el rodatge hi ha molt bona relació, hi ha molt bon nivell humà». L’actor també va donar les gràcies a la responsable del càtering, i Sbaraglia es va sumar als elogis del personal de l’hotel Fènix, on estan allotjats aquests dies.

Els actors argentins, visiblement esgotats per les hores de rodatge –hi ha moltes escenes nocturnes i graven fins a altes hores de la matinada–, van demostrar la seva simpatia i humilitat, sobretot Darín, que va desfermar passions. La platea del Teatre Comunal estava plena de fans de l’actor, la majoria compatriotes seus. Després del col·loqui, que va durar uns escassos 30 minuts, part del públic va esperar l’estrella fora per demanar-li autògrafs i fer-se fotografies amb ell. Darín, lluny de comportar-se com un divo, va suportar estoicament l’allau de requeriments personals.

A la coproducció del film hi participa la productora andorrana Independent Films, d’Edu Ruano. El productor va rodar fa poc un anunci de Porsche a Andorra, també amb darín, en què els paisatges del Principat esdevenien el Pol Nord. Com dèiem, a Nieve Negra Andorra és l’Argentina, un rodatge –que finalitza dilluns que ve– que no està resultant fàcil: «Sempre és difícil rodar amb neu i fred», va assegurar.
Andorra: plató de cinema

La presència de dos actors de la talla de Darín i Sbaraglia està resultant una experiència senzilla: «Ha estat una gran sorpresa la seva humilitat. Estic acostumat a treballar en produccions publicitàries amb famosos i, generalment, són molt distants. Darín dina amb l’equip de càtering, és un més. I el Leo i la Laia [Costa] també. Formen part de l’equip i s’agraeix molt». L’actriu catalana Laia Costa interpreta l’esposa d’Sbaraglia al film i, tot i que estava anunciada, finalment no va poder assistir ahir al distès col·loqui.
Ruano també va aprofitar per recordar que «Andorra esdevé un plató de cinema». «Independent Club proporciona serveis de producció a productores cinematogràfiques. El principal beneficiat és el país, perquè genera una despesa molt gran. És un turisme professional, que també dorm en hotels, menja en restaurants i va de compres, i necessiten proveïdors». El productor va subratllar que «que da molt camí per fer, perquè és molt nou,  i ho estem inventant tot. És cert que hi ha entrebancs, però hi ha bona voluntat de part de tothom».De fet, Ruano no és el primer que utilitza Andorra com a plató de cinema: El secret dels 43 esgraons, Nick i 73 minuts han estat rodades íntegrament al país.

Nieve Negra és «una tragèdia familiar a la Patagònia. És un drama, una pel·lícula fosca, una història de família en què es barreja el passat i el present d’una forma molt creativa, que s’està rodant d’una manera molt estètica. D’aquí un any en parlarem», va puntualitzar Ruano.

El productor també té en cartera el rodatge de la pel·lícula The border, dedicada als passadors, per a la qual encara està en recerca de finançament, però hi confia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT