PUBLICITAT

LA MASSANA / ESCALDES-ENGORDANY

El veïnat del Tiffanys tardarà mesos en poder tornar a casa

L’endemà de l’incendi encara ha calgut trobar allotjament provisional per a 16 persones

Per E.JOVER / E. GRACIA / L. RAVENTÓS

Bombers i veïns retiren els objectes personals dels residents dels habitatges, ahir.
Bombers i veïns retiren els objectes personals dels residents dels habitatges, ahir. | TONY LARA
«Els veïns no podran residir al bloc durant molt de temps, segurament durant mesos... Però l’important és que només hi ha hagut danys materials i els veïns han pogut ser reallotjats», va destacar ahir el cònsol de la Massana, David Baró, l’endemà de l’incendi que ha destruït 16 apartaments a l’edifici Tiffanys, situat al costat del telecabina. Tot i que l’estructura de l’edifici no s’ha vist afectada, la teulada ha quedat completament calcinada i els quatre blocs de l’immoble no tenen ni aigua corrent ni electricitat. Ara caldrà netejar tot l’edifici i després redactar i executar el projecte de reconstrucció. La tornada a casa serà lenta.

En total, 76 apartaments han resultat afectats. Un total de 74 persones –que ocupen 45 apartaments– s’han personat al centre de comandament de Protecció Civil per informar-se i/o demanar reallotjament. D’aquestes 74 persones, 16 encara han demanat passar la nit en un hotel. La nit de l’incendi ho van demanar unes 35 persones. A més, s’ha constatat que 15 dels habitatges estan desocupats.

El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va insistir ahir que «el més urgent és que la gent tregui els seus objectes dels habitatges, i reallotjar-la. Ja se’ls va informant que durant els pròxims mesos no s’hi podrà viure i tothom s’ha de buscar un nou allotjament fix. Les companyies d’assegurances han respost, totes, i la companyia que assegura la comunitat de veïns ja ha dit que es fa responsable de tots els reallotjaments».

La primera tongada de recuperació de pertinences va tenir lloc ahir, des de les dotze del migdia fins a les vuit del vespre. Els bombers van acompanyar personalment el veïnat, pis per pis, per recollir el que van poder. «Hi ha veïns de la part alta que ho han perdut tot. Les plantes una, dos i tres no s’han vist afectades pel foc i estan força correctes, però el quart pis s’ha vist molt afectat i hi ha qui no podrà recuperar les pertinences», va lamentar.

Durant la jornada d’avui i de demà es manté l’horari de les 12 hores a les 20 hores per entrar als pisos, sempre acompanyats per bombers,  i dissabte s’hi podrà accedir entre les deu del matí i la una de la tarda. «La setmana que ve ja veurem», va puntualitzar Areny.

Protecció Civil, juntament amb Vallnord i el Comú de la Massana, treballen per contactar amb tots els veïns i facilitar-los suport, tant informatiu com logístic. El comú manté el telèfon d’informació per als afectats, el 737 002. El Govern també hi intervé. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir que «al matí hem fet una reunió amb els veïns per informar-los i donar-los el contacte del Departament d’Afers Socials perquè s’informin sobre els ajuts econòmics i l’acompanyament que poden tenir. A més, Carisma s’ha ofert a proporcionar roba als veïns que ho necessitin».

REMULLAR LA ZONA / D’altra banda, l’origen del foc encara s’està investigant. El ministre Espot va insistir que «els agents i cossos implicats estan fent les investigacions pertinents per determinar les causes de l’incendi, i tot i que semblaria que el punt d’inici seria la xemeneia, és un fet objectiu».

El director del Cos de Bombers, Joan Carles Recasens, va admetre que «el focus serà difícil de determinar perquè tal i com ha quedat tot...».El bomber va afirmar que el dia abans de l’incendi els efectius havien acudit al bloc Tiffanys per una alerta de fum d’una xemeneia, però no va poder –o voler– aclarir si va ser en el mateix pis on presumptament es va originar l’incendi.

Tot i que el foc va quedar extingit a les cinc de la matinada, després de més de vuit hores d’intervenció, els bombers encara remullaven ahir algunes zones «per evitar una revifada del foc» i mantenien l’alerta. Els pròxims dies la prioritat serà netejar i assegurar tota la zona, per evitar que caigui cap element (teules, bigues, etcètera).

Recasens va afegir que la dificultat que es van trobar, i que va provocar que les flames s’estenguessin ràpidament sense control, és que «la sotateulada és d’una sola peça, no està compartimentada per cada pis ni escala, i per sobre de la planxa del sostre dels altells el foc ha corregut per tot arreu, per la teulada. El voladís queia pels laterals i afectava les mànegues, i hem sanejat bé la zona per deixar entrar els veïns».
Dos dels bombers van passar la nit en observació a l’hospital a causa d’una intoxicació per fum i deshidratació, i un tercer efectiu va ser atès a la zona pels efectius del SUM.

TRÀNSIT RESTABLERT / El sinistre va provocar alteracions al trànsit al seu pas per la Massana. «Cap a la una del migdia s’ha restablert totalment el trànsit perquè s’ha obert la carretera que quedava tallada, la que dóna accés a Arinsal», va puntualitzar el director de Protecció Civil. Durant el matí, els vehicles que circulaven en direcció a Ordino eren desviats per Anyós, però a la tarda ja podien travessar la Massana i seguir la via habitual.

Quant al supermercat que hi ha situat als baixos del Tiffanys, podrà reprendre l’activitat comercial en breu ja que disposa d’un sistema de corrent altern al de l’edifici. Només necessitarà reforçar el sostre de l’establiment.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT