PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les obres de The Cloud tindran «el mínim impacte» per al veïnat

La primera fase dels treballs s’allargarà fins el mes de juliol

Per LÍDIA RAVENTÓS

Les obres de l’edifici The Cloud es van iniciar ahir.
Les obres de l’edifici The Cloud es van iniciar ahir. | TONY LARA
Les obres per construir l’edifici The Cloud disposaran de les certificacions internacionals Leed Gold i Regenera Andorra, que garanteixen que tant els treballs com la mateixa infraestructura tinguin el mínim impacte per als veïns, el trànsit i els vianants. Així ho va assegurar ahir el cap de projecte de The Cloud, Cerni Areny, durant la roda de premsa en motiu de l’inici de les obres del projecte. «Aquestes certificacions vetllen per la sostenibilitat de l’edifici i també per causar el mínim impacte en els veïns en el procés de construcció de l’edifici», va exposar. 
 
Per la seva banda, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va explicar que la primera fase de les obres consistirà en la desconstrucció de l’antiga caserna de bombers i s’allargarà fins el mes de juliol. Així mateix, va voler recordar que es tracta «d’una obra de país» que ajudarà a «dinamitzar la zona». «Permetrà l’habilitació de nous equipaments culturals i l’establiment d’empreses especialitzades en tecnologia, fet que contribuirà a la dinamització econòmica i comercial d’aquesta zona», va insistir. 
Nadal també va avançar que durant el més d’agost els treballs s’aturaran i es reprendran després de la festivitat de Meritxell. Així, la segona fase inclourà la desconstrucció de l’edifici d’Andorra Telecom al setembre i la construcció de The Cloud el mes de novembre i tindrà una durada prevista de 26 mesos. El projecte té un cost total de 32 milions d’euros i inclourà espais museístics, comercials i d’oficines. S’espera que el desembre del 2018 finalitzin les obres. 
 
L’opinió dels comerços/ Areny va comunicar que han parlat amb alguns  veïns i comerciants de la zona i «tots estan molt engrescats amb el projecte i ho veuen com una oportunitat per dinamitzar la zona». Així ho confirmava la presidenta de l’associació de comerciants de Riberaygua i travesseres, Rosa Pascuet, que va apuntar que «sembla un projecte magnífic amb el qual el barri guanyarà molt». Amb tot, va voler deixar clar que és la opinió dels comerços de l’associació i que «al barri hi viu molta gent i no tothom pensa el mateix». 
 
Malgrat que en els gairebé tres anys que està previst que duraran les obres «no veurem els resultats», Pascuet augura que, un cop acabat, The Cloud «serà un reclam turístic». «Nosaltres necessitem clients i la gent ja no ve perquè el producte és barat, necessitem un altre incentiu», afegia. «Avui l’edifici ens sobta i sembla un monstre, però també ens ho semblava en el seu dia Caldea i ara atrau a molta gent», recordava. 
 
La presidenta de l’associació confia que la nova construcció donarà visibilitat al barri «perquè ara per ara el barri no es veu des de l’avinguda Mertixell i aquest edifici es veurà  des de tot arreu i farà que la gent vingui cap aquí». Si es fa bé, remarcava, «serà un pol d’atracció». 
 
En el mateix sentit s’expressava el vicepresident de la mateixa associació, Antoni Miralles, que està segur que «un cop acabat serà important pel desenvolupament de la zona». I va agregar que «serà una bona porta d’entrada al barri i una oportunitat per fer-nos veure». «Si contem també que la zona de Meritxell fins a la plaça de la Rotonda es farà per a vianants i que l’edifici es veurà d’arreu, podem atraure a molta més gent», va opinar. En aquest sentit, Miralles va insistir en la importància d’apostar per una bona senyalització així com «jugar amb l’avinguda Mertixell i Carlemany perquè la gent arribi al barri sense problemes». També va perseverar amb la necessitat de tenir una bona lluminositat a la zona «perquè la gent no tingui por a entrar quan estigui tot en obres». 
 
Més de 560 firmes en contra/ La recollida de firmes en contra de la construcció de The Cloud a través de Change.org iniciada per l’exministra de Cultura, historiadora i cap d’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents, Susanna Vela, ha aconseguit 564 signatures. «Hi ha gairebé 600 signatures en contra però ja és igual perquè les obres han començat avui i per tant no hi ha hagut el replantejament que nosaltres demanàvem», declarava Vela. 
 
Vela es va reunir la setmana passada amb el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, per demanar-los que es replantegessin el projecte. Entre altres coses, volia que fos «més participatiu» i que «no es tiressin a terra dos edificis que tenen un valor sentimental». Vela va subjectar que «ells ja tenien molt coll avall que això és el que necessita el país». «Són dues maneres molt diferents i irreconciliables d’entendre l’obra pública i el país», va sentenciar. 
 
Sobre l’opinió de veïns i comerciants, Vela va dir que «la gent té molta por de dir el que realment pensa. Em consta que hi ha gent que no li agrada però no es manifesta». «No s’han fet uns estudis previs que demostrin que potenciarà la zona com diu el Govern, només hi ha la voluntat davant d’un desig. I si s’han fet, nosaltres no l’hem vist». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT