PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El virus que provoca gastroenteritis s’acarnissa a la zona d’Arinsal i Erts

Desenes de persones, tant residents com visitants, han patit les últimes setmanes vòmits i diarrees

Per E. J. M.

La porta d’entrada al servei d’urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
La porta d’entrada al servei d’urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | TONY LARA
No es pot parlar d’epidèmia, però en les últimes setmanes el virus que provoca la gastroenteritis campa, sobretot, per la zona d’Arinsal i Erts, on desenes de persones ja han patit les conseqüències desagradables de la malaltia que afecta l’aparell digestiu. Segons diverses fonts consultades en els pobles afectats, tant veïns com visitants han patit vòmits i diarrees. Amb tot, des del servei d’urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell s’ha descartat que hi hagi hagut un augment exagerat de visites al centre, almenys durant els últims dies.

Fa un parell de setmanes, EL PERIÒDIC ja va informar d’un brot de gastroenteritis que va afectar desenes de joves allotjats a Arinsal, i el director del departament de Salut i Benestar, Josep Casals, ja va descartar que es tractés d’un focus infecciós, sinó que es tracta d’un virus que, simplement, es va propagant per l’aire o per contacte.

Una de les persones consultades,  treballadora d’hostaleria que també ha patit el virus, va explicar ahir que els símptomes són «mal de panxa, sobretot a la boca de l’estómac, marejos, febre i fred, que duren entre 24 i 48 hores». El virus no fa distincions i afecta tant clientela dels hotels de la zona com treballadors i residents. «Conec molta gent d’Erts que ho ha patit», va admetre una altra persona consultada. «També s’han queixat de malestar alguns clients», van afegir des d’un altre hotel.

Fa uns dies, una visitant, la Laura, va comentar mitjançant la pàgina web del PERIÒDIC: «Jo també he estat allotjada a Arinsal amb els meus dos fills, i ens en hem hagut d’anar abans del previst per una gastroenteritis».

Quant al grup de joves que fa dues setmanes es va veure afectat pel virus, un dels mestres que va acompanyar uns estudiants d’Alacant va comentar que de les 69 persones que viatjaven en un autobús (64 joves i cinc adults), «tots, excepte 11, han estat afectats». El brot de gastroenteritis va perjudicar a més gent que visitava la zona.

LLUNY DE L’ALARMISME / Per evitar l’alarma, no es coneixen les xifres exactes de les persones afectades, ja que tant des del departament de Salut com des de l’Hospital es descarta que sigui un contagi massiu. Amb tot, l’afectació és real i el virus s’ha aferrat a la zona.

GRIP VIRULENTA / La gastroenteritis se suma a la forta grip que ha arribat tard però amb virulència i que sí està fent estralls entre la població. Els metges de capçalera estan atenent cas rere cas de grip, amb símptomes com febre molt alta, tos i mal de gola. Andorra es troba actualment amb una taxa d’incidència de la grip de 144 casos per 100.000 habitants, la més elevada de la temporada.
El Ministeri de Salut ha constatat una crescuda important del nombre de casos diagnosticats a partir de finals de gener, que continuen creixent. En el que portem d’hivern s’han diagnosticat 505 persones.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT