PUBLICITAT

Coll de Nargó

Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el jaciment de Nargó

La Generalitat destaca l’«alt valor científic» i de referència del territori

Per El Periòdic

Espai Dinosfera de Coll de Nargó.
Espai Dinosfera de Coll de Nargó. | El Periòdic
El Govern va acordar dimarts declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de zona paleontològica, els jaciments d’ous de dinosaure de Coll de Nargó, ubicats als nuclis de Pinyes, Santa Eulàlia, Sallent i Cal Salider. També es va concedir aquesta qualificació, en la categoria de zona arqueològica, al jaciment ibèric de Mas Castellar, a Pontós (Alt Empordà), segons ha informat RàdioSeu.
 
El conjunt paleontològic de Coll de Nargó presenta un alt valor científic i ha esdevingut un referent paleontològic a nivell mundial per la qualitat i l’abundància de troballes excepcionals, úniques i molt significatives, segons va destacar l’Executiu.  
 
La zona reuneix la major quantitat de postes d’ous de dinosaures coneguda a Europa i és una de les més importants del món. A més, s’hi conserven icnites i restes òssies de dinosaures, d’altres faunes i de restes vegetals d’una varietat d’estrats molt extensa, que fan de Catalunya un dels pocs llocs del món on s’ha avançat en l’estudi de l’evolució, el comportament i de la desaparició d’aquests grans rèptils ara fa uns 65 milions d’anys.
 
Atesa l’àmplia extensió que ocupen els estrats fossilífers, s’han considerat les àrees de màxim aflorament i s’han individualitzat quatre jaciments principals atenent a la seva extensió, quantitat i qualitat de les diverses dades.
PUBLICITAT
PUBLICITAT