PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut registra quatre nous casos de tuberculosi el darrer any

La taxa d’incidència de la malaltia al Principat és inferior a la d’Espanya, França i Portugal

Per LÍDIA RAVENTÓS

Evolució de les taxes d'incidència i del nombre de casos nous de tuberculosi a Andorra
Evolució de les taxes d'incidència i del nombre de casos nous de tuberculosi a Andorra | FONT: GOVERN D'ANDORRA. INFOGRAFIA: PAKO TEMPRADO
L’any passat es van notificar cinc sospites de cas de tuberculosi (TBC) al Principat, de les quals quatre es van confirmar com a casos nous situant la taxa d’incidència d’aquesta malaltia en 5,2 per 100.000 habitants. Així ho mostren les dades publicades ahir pel Ministeri de Salut en motiu de la celebració del Dia Mundial de la Tuberculosi. Un nombre d’incidències que la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, qualifica de «normals» a Andorra i «baixes» si es compara amb la d’altres països desenvolupats. Concretament, i tenint en compte dades del 2014, la taxa d’incidència d’Andorra se situava en 6,5 mentre que a França era del 7,4, a Espanya del 10,9 i a Portugal del 21,3. 
 
Vidal recorda que en els països on hi ha fàcil accés a la sanitat «ningú mor de tuberculosi». I afegeix que normalment els casos es detecten o bé de casualitat quan els pacients es fan revisions periòdiques o bé perquè el malalt es troba malament i ell mateix acudeix al metge. Els símptomes més comuns són el cansament, la sensació de debilitat, la febre i la tos, ja que la malaltia ataca bàsicament els pulmons. 
 
En aquest sentit, Rosa Vidal informa que els tractaments «no són gaire complexes i són gratuïts» per tal que totes les persones afectades de TBC puguin tenir accés als medicaments als controls necessaris. «Són tractaments amb antibiòtics, són senzills, però llargs» exposa Vidal i agrega que «depèn del cas, però com a mínim duren sis mesos». Així mateix, la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut explica que «la CASS assumeix la seva part i de la resta se’n fa càrrec el Ministeri». I insisteix en la importància de «completar el tractament» tant pel propi malalt com pel seu entorn, «ja que una vegada es comença el tractament, la persona infectada ja no pot contagiar la malaltia». 
 
A més, des del Ministeri de Sanitat apunten que el programa de prevenció i control de la tuberculosi que es porta a terme des de fa anys al Principat i que actua tant en el mateix malalt com en el seu entorn per descartar contagis «està donant els seus fruits» tal i com mostren les dades en tendència descendent dels casos registrats. 
 
Més homes que dones/ Les dades registrades des del 1997 fins l’actualitat evidencien que la tuberculosi afecta més a homes que no pas a dones. Concretament, el sexe masculí registra 78 casos mentre que el femení arriba a un total de 52. Pel que fa a l’edat, la franja on es quantifiquen més afectats és entre els 35 i els 54 anys tant en homes com en dones. En el cas d’ells, 40 dels 78 casos registrats tenien una edat compresa en aquesta franja, mentre que en el cas d’elles la xifra es redueix a 22 de les 52 persones amb aquesta malaltia.
 
Una malaltia oportunista/ La tuberculosi és una malaltia que es denomina oportunista. Això significa que una persona pot estar infectada pel bacteri que la provoca però no posar-se malalt en aquell moment. De fet, anota Vidal, «pot ser que no desenvolupi la malaltia mai o bé que ho faci al cap d’un temps». Amb tot, aclareix que és diferent estar infectat que està malalt, ja que «algú infectat ni transmet la malaltia ni té cap símptoma, tot i que pot desenvolupar la malaltia en qualsevol moment, sobretot si en alguna ocasió el seu cos està més baix». 
 
Objectius 2020/ El Dia Mundial de la Tuberculosi té per objectiu conscienciar a la població respecte d’aquesta malaltia així com fer públic el pla global per eradicar-la. Amb aquesta finalitat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha marcat per al 2020 assolir el que anomenen el 90-90-90. És a dir, arribar com a mínim al 90% de totes les persones que pateixin tuberculosi perquè rebin una teràpia apropiada, aplegar com a mínim el 90% de les poblacions més vulnerables, marginades i en una situació de risc i, finalment, aconseguir també com a mínim el 90% de tractaments exitosos mitjançant serveis de tractaments accessibles i comprovant que aquest s’acaba de forma correcte. En referència aquests objectius, des de l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut es remarca que «per acabar amb la TBC s’ha de canviar amb el paradigma de tot just controlar l’epidèmia, a un que li doni fi a aquesta malaltia». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT