PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

«Tot està desallotjat, estem en setge»

Carmen Vázquez i la seva filla Lara tenien previst tornar ahir de Brussel·les i han hagut de passar una altra nit a la ciutat

Per ESTHER JOVER MARTIN

Tres escenes captades per una veïna de Brussel·les ahir a la tarda a la place de la Bourse, on la gent escrivia missatges de pau a terra.
Tres escenes captades per una veïna de Brussel·les ahir a la tarda a la place de la Bourse, on la gent escrivia missatges de pau a terra. | MARGARITA ELLANY
La Carmen Vázquez, de 50 anys, i la seva filla Lara, de 21 anys, dormien a l’hotel The Moon, a Brussel·les, quan les van despertar avisant-les que hi havia hagut atemptats a la ciutat. Mare i filla tenien previst volar ahir a les nou del vespre des de l’aeroport  Brussel·les-Zaventem per retornar cap a Andorra, però van haver de buscar-se la vida. «Casualment estàvem al costat de l’Ambaixada d’Andorra a Bèlgica i hi hem anat. Tothom s’ha portat molt bé amb nosaltres, l’ambaixadora, Maria Ubach, ens ha atès molt bé», explicava ahir la Carmen des de la capital belga.

Quan EL PERIÒDIC va contactar amb ella, mare i filla estaven a la Gare du Midi intentant llogar un vehicle per anar cap a París. «Tot està ple d’helicòpters, hi ha policia i exèrcit arreu. Tot està ple de metralletes. És caòtic!», va comentar la Carmen. «Ara intentem llogar un vehicle per anar cap a París», va dir sobre les cinc de la tarda. «Si ho aconseguim, agafarem un tren nocturn a París, que ens reservaran des de l’Ambaixada d’Andorra a Bèlgica», va afegir.

«Tot està desallotjat, això és un estat de setge!», va clamar. «Fins que passi la frontera no estaré tranquil·la. No podem marxar per Amsterdam perquè no hi ha vols, ni tampoc des de l’altre aeroport de Brussel·les, que només opera quan fa bo. Tothom està bloquejat», va insistir. Més tard, via missatgeria mòbil, la Carmen va revelar que «no hem pogut marxar de cap manera, no queden cotxes de lloguer, els aeroports estan tancats i les estacions semitancades. Demà no sé què farem». De moment, mare i filla van passar la nit en un hotel de Brussel·les.

Tot i la incertesa, la Carmen va voler deixar clar que «he de dir que la gent és molt amable i ajuda molt, és realment conscient del problema que tenen».

Mentre la Carmen i la Lara miraven de sortir de Brussel·les, com ja tenien previst, d’altres andorrans intentaven continuar amb la seva vida a la capital belga. Laia Ros, resident a la capital belga, parlava via Facebook de «dispositius per a les escoles», «activitats públiques cancel·lades» i la reobertura progressiva del servei de metro i del transport públic, excepte les estacions de metro de Maelbeek (on hi va haver un segon atemptat) i Shumann.

Els atemptats han alterat tots els desplaçaments previstos per terra i aire, ja que l’aeroport s’ha tancat i les estacions de tren funcionen a mig gas. La seguretat és extrema. Durant la jornada d’avui se seguirà amb l’evacuació de les persones que pretenen abandonar Brussel·les.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT