PUBLICITAT

4.150 assalariats menys en els cinc primers mesos de l'any

  • Els empresaris de la construcció i de l'hoteleria no veuen signes de recuperació
  • Els treballadors es redueixen en 1.616, el 4% menys que el maig de l'any passat
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

El gener el mercat laboral comptava amb 41.001 assalariats, i cinc mesos després aquesta xifra s'ha convertit en 36.851 persones. Una xifra que suposa 4.150 assalariats menys que a principi d'any i 1.616 treballadors menys que el maig de l'any passat. La construcció torna a ser el sector més afectat, ja que ha tingut una davallada de 821 treballadors, seguit de l'hoteleria i turisme, amb 322 assalariats menys, i el comerç, amb 234 baixes més. Els empresaris dels sectors més afectats han manifestat que la recuperació econòmica està encara massa lluny, i la manca de projectes d'obra i la disminució de l'ocupació hotelera fa preveure que aquestes xifres continuen la tendència a la baixa.

Segons les dades del Departament d'Estadística del Govern, el nombre d'assalariats del mes de maig passat ha disminuït el 4% respecte al mateix mes de l'any passat, quedant-se en un total de 36.851 treballadors. Aquesta reducció és el denominador comú de tots els sectors llevat del de l'administració, salut i educació, que ha crescut l'1%, és a dir, en 80 treballadors. Pel que fa a la massa salarial del maig, ha estat de 71.439.711 euros, que representa una disminució de gairebé set milions d'euros, o del 8,8% menys, respecte al maig de l'any passat. Amb relació al salari mitjà mensual d'aquest mes, s'ha vist reduït en 98,6 euros, el 4,8% menys respecte al maig del 2009, i queda en 1.939 euros. Aquesta reducció ha estat per la davallada que ha patit el salari mitjà del sistema financer, del 37%. En realitat el salari mitjà creix en quasi tots els sectors, llevat del de l'administració, que baixa el 2%.

Carles Pascuet, com a gerent de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), va manifestar que aquesta davallada de més de 800 persones en la construcció significa que es compleixen els pronòstics. "En la mesura que s'acaben les construccions i no entren projectes nous, ni en el sector públic ni en el privat, la massa salarial continuarà disminuint", va explicar Pascuet. Per la seva banda, Xavier Palou, de la Unió Hotelera, va justificar la davallada de més de 300 persones en el sector de l'hoteleria i el turisme, perquè era final de temporada, "i a molts dels treballadors que són temporers se'ls acaba el contracte per aquesta època", va dir. Tot i això, el representant dels hotelers va dir que la disminució d'assalariats "sempre és un mal símptoma i significa que la crisi és important", va dir. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT