PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Estudi dels sectors amb més risc en matèria de blanqueig

L’informe estarà llest el 2016 i s’entregarà al Moneyval l’any 2017

Per E. J. M.

Una persona treu una quantitat de diners d’un caixer automàtic.
Una persona treu una quantitat de diners d’un caixer automàtic. | TONY LARA
Les autoritats en matèria de prevenció de blanqueig de capitals estan realitzant un estudi nacional de riscos «per determinar quines són les activitats i els sectors que tenen associades més risc en matèria de blanqueig i les mesures idònies per minimitzar-lo». L’informe s’està efectuant seguint la metodologia del Banc Mundial, i és clau perquè Andorra afronti la cinquena avaluació del Moneyval (el comitè d’experts en avaluació de mesures de prevenció contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme).

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va recordar ahir que, actualment, Andorra es troba «en preparació» de la visita que una delegació del Moneyval farà durant el 2017. Després de la seva visita, el Moneyval elaborarà un informe amb els objectius d’avaluació, i el país disposarà de dos o tres anys per complir totes les recomanacions. Finalment, si s’acompleixen totes les observacions del comitè d’experts, Andorra superarà la cinquena avaluació del Moneyval. L’estudi nacional de riscos es va començar a preparar a finals del 2015 i es vol tenir enllestit a finals del 2016, per presentar-lo al Moneyval.

A més, l’estudi nacional de riscos també servirà per determinar si és necessari o no que Andorra implementi un sistema de reporting automàtic, una mesura de control de les operacions en efectiu. De fet, la Uifand (Unitat d’Intel·ligència Financera) està avaluant-ne la possibilitat.

El ministre Cinca va recordar ahir que el reporting automàtic és «una recomanació, no una obligació» i va subratllar «que pocs països ho han implementat perquè és molt costós», A més, Cinca va posar com a exemple Àustria i Luxemburg, dos països que després de considerar-ho han decidit desestimar el reporting automàtic.

El responsable de Finances va insistir que fins ara no ha estat necessari que Andorra apliqués el reporting automàtic ja que disposa d’altres mecanismes. El principat, des del 2013, obliga a declarar a qualsevol de les dues fronteres si s’entra o se surt amb una quantitat en efectiu igual o superior als 10.000 euros, o el seu contravalor en moneda estrangera.

PREGUNTA DE PINTAT / El president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat, va presentar a Sindicatura una pregunta per al Govern sobre la possibilitat de crear «una agència nacional amb una base de dades computeritzada que reculli tota la informació que els bancs i altres institucions financeres i intermediaris puguin facilitar en relació amb els dipòsits i disposicions d’efectiu realitzades per sobre d’una quantitat fixa». La resposta governamental s’ha publicat al Butlletí del Consell General núm. 16/2016, i concorda amb l’explicació que el ministre Cinca va donar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

La resposta escrita recorda que Andorra «està immersa en els treballs previs per crear i implantar el nou estàndard global d’intercanvi d’informació de l’OCDE».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT