PUBLICITAT

Andorra La Vella

Andorra, punt de partida del nou ‘viatge universal’ d’Obiols

L’autor urgellenc inicia al Principat un recull d’anècdotes i vivències arreu del Pirineu, que es publicaran al llarg del proper lustre en 10 volums

Per MARISA DA COSTA

Portada del primer volum de la col·lecció.
Portada del primer volum de la col·lecció. | TONY LARA
És un llibre de viatges que no descriu cap emplaçament. Se centra en el Pirineu, però no contempla fronteres. La darrera proposta de Joan Obiols (Peramola, Alt Urgell, 1952) per al lector és un viatge universal sense que el territori en sigui la insígnia, sinó les persones que en ell s’hi descobreixen, així com espais característics que poden trobar-se des d’Andorra fins a l’Alt Urgell, passant per la Ribagorça tant catalana com aragonesa, així com pel Pallars Jussà, Sobirà i la Vall d’Aran.
 
L’autor va presentar ahir el primer de la desena de llibres que conformaran Un Viatge Universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món, una col·lecció amb què recull 25 anys de vivències a la zona pirinenca, amb l’obvenció que n’és nadiu enamorat. El punt de partida és El Principat d’Andorra. El seient número 184 de l’Assemblea General de les Nacions Unides. El seguirà, previsiblement per Nadal, Per terres de... L’Alta Cerdanya. La Suïsse française, fins a arribar al tancament del llum de l’habitació d’Obiols a Peramola, el municipi d’on l’escriptor és originari i on dóna per tancat el recorregut amb L’Alt Urgell. Olímpic i homiliari, amb el Límit K-T, la Bultaco Sherpa i el Tropicano Taurus.
 
Expliquen aquesta empresa l’ànsia «de saber, de viure, de descobrir què hi ha més enllà de les meves fronteres físiques i mentals», tal com descriu a les primeres línies del volum amb què engega el viatge i que ahir va resumir anunciant la intenció de «construir emocionalment el meu propi País», un país «sense fronteres» que l’Editorial Andorra ha  posat a disposició dels lectors i que Obiols va descriure com a recull de «memòries pirinenques» escrites «per passar-s’ho bé, lluny de la crítica i prop de l’amabilitat». Una forma «d’acaronar el país» pirinenc, tal com sentenciava el també escriptor Albrt Pujal en ser coneixedor del contingut del recull de llibres del seu company.
 
La cara amable amb que s’abraça el territori pirinenc s’allunya però de la imposició de «fronteres», sinó que l’espai s’entén com a «unitat», com una manera de «reivindicar el meu propi país» i presentar-hi els personatges que Obiols ha conegut al llarg d’aquest quart de segle que s’hi abasta, «persones de fora que han deixat petjada aquí i a la inversa, persones d’aquí que han deixat petjada fora». 
Els protagonistes
 
Tal com va exposar l’autor, al llarg del passeig per les muntanyes pirinenques anirà desgranant les experiències viscudes «amb personatges universals però també d’aquí», encontres amb individus originaris dels Pirineus però que han marcat a fora, i viceversa. I és a través d’aquestes persones que es donarà a conèixer cadascun dels territoris englobats a l’obra, les característiques que proveeixen unes zones per on Obiols ha passat reiterades vegades i amb les que ha acabat establint un lligam sentimental.
 
El polifacètic Sergi Mas, la celebèrrima locutora de Ràdio Andorra Isabelle Sandy, el pas del secretari d’un excèntric Dalí o, amb un caràcter més actual, Albert Villaró, són només alguns dels noms que apareixen al número que precedeix els nou propers volums i amb què Obiols dibuixa el caràcter andorrà. 
 
Personatges menys coneguts però d’igual importància per a la descripció del país tenen lloc entre les 173 pàgines del primer llibre de la col·lecció. «Robert Lizarte i la seva passió encampadana» o l’esment de la Història de l’Hotel Rosaleda que David Mas recollia al número 17 d’Ex -Libris, així com la discussió d’una família espanyola per decidir com col·locar al cotxe la mercaderia que no gaire legalment ha de passar per la frontera hispoano-andorrana  són només algunes de les escenes a través de les quals es va teixint el llibre i amb què s’acaba confeccionant tota una tela amb «pinzellades de la vida andorrana». 
 
L’obra és, en definitiva i segons les paraules del mateix Obiols, «un viatge diferent: un viatge en què es fa poca descripció física del territori» per centrar-se en «la part més humana», tot recollint «referències» des 25 anys enrere i fins l’actualitat. L’escriptor, malgrat tot, «no és el protagonista», va voler aclarir l’urgellenc, «es descriuen, com més coses, millor». 
 
La col·lecció Viatge Universal pel Pirineu, amb reminiscències d’escriptors com l’italià Mauro Corona o l’aragonès Xuan Bello, és només la primera part d’un conjunt que s’anirà publicant al llarg dels propers cinc anys, pensat per al lector pirinenc però també per al de fora, per trencar fronteres però, sobretot, «per quan les hores siguin llargues i les olors de la vida perdin intensitat». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT