PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Laika denuncia la mort d’un gos per enverinament

Es recullen firmes per controlar la venda al públic de mata-rates

Per Esther Jover Martin

Fly, el gos que va morir després de ser enverinat a la zona dels Vilars.
Fly, el gos que va morir després de ser enverinat a la zona dels Vilars. | El Periòdic
L’entitat que vetlla per la protecció dels animals, Laika, ha denunciat al departament d’Agricultura la mort d’un gos que va ingerir un producte tòxic, probablement, mata-rates, a la zona de l’església de Sant Romà dels Vilars. El president de l’associació va presentar la denúncia acompanyat de la propietària del ca mort, que es deia Fly i tenia un any.
 
Laika i la propietària ja han denunciat l’enverinament a la Policia, però també han optat per fer-ho a través del ministeri. La denúncia és a persona desconeguda, ja que no se sap qui pot haver posat el producte mortal, quasi segur arsènic, a l’abast dels animals que passegen per la zona. Si la denúncia prospera a través de la Policia, a la persona se li aplicarà una contravenció penal i una multa de fins a 600 euros (la modificació del Codi Penal que estableix fins a dos anys de presó per al maltractament als animals encara no s’ha aprovat al Consell General). En canvi, per via administrativa, a través d’Agricultura, la sanció pot ser de fins a 12.000 euros. Amb tot, «serà difícil trobar-ne l’autor», va admetre ahir Mas. «El gos no ens el retornaran però que trobin el culpable», va comentar una amiga de la propietària de Fly. L’animal va morir la matinada del 9 de març després d’un intens patiment, i a la clínica veterinària li van trobar restes de verí.
 
A més, l’entitat PADA (Protecció animal, defensa i ajuda) ha endegat una campanya de recollida de firmes a la plataforma Change.org per demanar al Govern que reguli la venda de verins. De moment, ja s’han obtingut unes 400 signatures. La intenció és que el verí només es pugui vendre en llocs especialitzats i amb un control, sense que estigui a l’abast dels particulars. 
 
Laika té constància que aquest any hi ha hagut quatre o cinc casos d’animals ferits per enverinaments o per menjar carn amb claus amagats, tot i que el cas de Fly és el primer registrat amb mort. L’entitat recomana avisar la Policia o a l’associació en cas de trobar verí i, en cap cas, tocar-lo.
 
D’altra banda, la cantant Ishtar Ruiz entrega aquest vespre a Laika un xec per valor de més de 230 euros que ha recollit mitjançant la venda de samarretes solidàries. Ruiz va voler fer «un homenatge al meu gos», confessa, i va dissenyar unes samarretes amb l’eslògan Vas ser tu qui em va salvar la vida, i amb unes petjades dibuixades. Ruiz va difondre fa uns mesos la iniciativa a les xarxes socials i ha venut un total de 44 peces. «La gent l’havia d’encarregar abans de produir-les», ha explicat. 
 
Tot el recaptat amb la venda es destina a Laika, però Ruiza no descarta fer-ne més per recollir fons per a altres entitats amb fins solidaris. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT