PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El doble de les cesàries que recomana l’OMS

L’organització manté que no s’ha de superar el 15% d’operacions, i Andorra en té un 34%

Per ESTEFANIA GRACIA

Proporció de cesàries per països durant el passat any.
Proporció de cesàries per països durant el passat any. | OMS
594 nadons van néixer l’any passat a Andorra. D’aquests gairebé 600 naixements, el 34% (uns 202 parts) van arribar al món per cesària, i 392 per via vaginal, segons s’ha informat des de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (HNSM).

Tot i que el percentatge de cesàries ha disminuït, ja que al 2014 la xifra era del 36%, Andorra està 19 punts per sobre de la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’OMS aconsella que «cada país hauria de tenir una taxa d’entre un 10% i 15%» per a les intervencions quirúrgiques d’aquest tipus. Per tant, el Principat es troba entre els països que superen el límit de cesàries recomanat, per sobre de Guatemala i Hondures.

Quant als països veïns, Espanya també supera de llarg el nombre aconsellat, ja que es posiciona entre els territoris que durant el passat any van registrar entre un 25,1% i un 35% de cesàries, segons recull l’OMS. França també supera la recomanació, però per un percentatge menor. El país veí es posiciona entre els estats que durant el 2015 van realitzar entre un 15,1% i un 25% de cesàries.

Països amb més percentatge

D’altra banda, Brasil està al cim dels països amb més cesàries, amb un 56% de parts portats a terme amb aquest mètode quirúrgic. Egipte segueix de prop el país llatinoamericà amb un 51,8% de cesàries i Turquia també es manté amb una taxa alta registrant un 47,5%.

A Itàlia, el percentatge de cesàries durant el 2015 va ser del 38,1%, mentre que a Amèrica Llatina la cirurgia està molt assentada, ja que Mèxic, Argentina, Puerto Rico, Cuba i la República Dominicana es troben en el sector de països amb més cesàries, amb un taxa d’entre el 35,1% i 56%.
I baixant un esglaó, es troben els països que presenten un percentatge d’entre el 25,1% i el 35%, llista on apareix Xile, Paraguai, Uruguai, Colòmbia, Equador i Veneçuela. Aquests darrers tenen nivells similars a països com els Estats Units, Xina o el Regne Unit, entre altres.

D’altra banda, els territoris que presenten uns valors per sota de les recomanacions de l’OMS són Guatemala, Hondures, Perú i Bolívia.

El risc de les cesàries

L’OMS matisa en el seu informe de declaració sobre les taxes de cesària –publicat l’abril del 2015– que aquest mètode de part, «quan està justificat des del punt de vista mèdic, és eficaç per prevenir la morbimortalitat materna i perinatal». No obstant això, «no estan demostrats els beneficis del part per cesària per a les dones o els nounats en què aquest procediment resulta innecessari».

L’organització puntualitza que com en qualsevol altra cirurgia, la cesària «està associada a riscos a curt i a llarg termini que poden perdurar per molts anys després de la intervenció i afectar a la salut de la dona,i del nounat, així com a qualsevol embaràs futur». A més, «aquests riscos són majors en les dones amb escàs accés a una atenció obstètrica integral».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT