PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Consell dóna el sí al pressupost sense l’aval dels grups a l’oposició

La bancada contrària rebutja unes xifres «que no s’ajusten a la realitat» i sense perspectiva/ DA treballa en la «llei de transparència i bon govern», amb què es regularan els sous públics

Per marisa da costa

Representants dels tres grups parlamentaris, durant la sessió d'ahir.
Representants dels tres grups parlamentaris, durant la sessió d'ahir. | Tony Lara
El Consell General va donar ahir el vistiplau al projecte de llei del pressupost per a l’exercici en vigor amb la totalitat de l’oposició en contra de les perspectives financeres del Govern. Tant el grup liberal com el mixt van coincidir en rebutjar unes xifres que van considerar allunyades de «la realitat del país», en fonamentar-se en uns eixos «poc prioritaris» i prescindir de projectes de futur. Una sessió marcada pel menysteniment de la pràctica globalitat de les esmenes presentades,el consens va donar-se durant la votació del segon punt de la mateixa llei del pressupost, concernent als traspassos econòmics als comuns. D’altra banda, i arrel precisament de la polèmica sorgida entorn dels salaris dels càrrecs electes, DA va anunciar el desenvolupament de la «llei de transparència i de bon govern». 
 
Consens entre l’oposició per trepitjar els «brots verds» que els demòcrates associen a l’economia d’Andorra. Els 13 consellers de l’oposició van dir no a uns números que la consellera Meritxell Mateu veu «impregnats de recuperació econòmica» però que el cap de Govern, Antoni Martí, va reconèixer millorables tot fent al·lusió a les àrees sanitàries així com de les transferències, entre altres aspectes. 
 
El ministre de Finances, Jordi Cinca, després de considerar que no calia «desgranar» el pressupost més del que ja es va fer el passat més de gener, va emprar la seva única intervenció –interrompuda per haver d’atendre un mitjà de comunicació del país veí amb motiu del primer aniversari del cas BPA– per defensar un pressupost marcat pel «rigor» i encarat a assolir «l’equilibri» i donar «continuïtat» al treball engegat la darrera legislatura. El president del grup mixt, Pere López, va voler precisament incidir en aquest punt tot reiterant que es tracta d’uns comptes «del passat». 
 
Lligat amb «inversions poc prioritàries», el conseller va atribuir a la falta de dedicació als aspectes socials i a «un enfoc molt diferent» del socialdemòcrata el vot en contra al projecte debatut ahir. El segon del grup mixt, Víctor Naudi, es va moure en una línia similar. El representant de Socialdemocràcia i Progrès (SDP) va instar a «establir prioritats» abans de «fer volar coloms», fent també èmfasi en la necessitat de vetllar per les necessitats socials. Els vots en contra de l’agrupació liberal, per últim, van cenyir-se a l’acusació d’uns comptes que el conseller Liberal, Josep Pintat, va considerar «maquillats» i que, al seu torn, el també liberal Carles Naudí va titllar de faltat de «visió a llarg termini» i creador de «mal de caps per a la ciutadania», en comptes de centrats en «crear riquesa» així com generar llos de treball».
 
Legislació dels sous públics/ Mateu va anunciar la futura regulació dels salaris públics a través de la llei de transparència i bon govern en què els demòcrates ja treballen. La iniciativa, juntament amb la necessitat de mantenir congelades les transferències comunals un any més, va ser el punt de major consens de la jornada, malgrat l’abstenció dels membres liberals al punt dels comptes parroquials. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT