PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Un any de muntanya russa

Des de l’emissió de la nota del FinCEN, el 10 de març del 2015, fins a la manifestació d’avui dels afectats de BPA, i Vall Banc continua sense ser operatiu

Per ESTHER JOVER MARTIN

Cua de gent esperant per retirar diners d’una oficina de BPA després de l’emissió de la nota del FinCEN i la intervenció de l’entitat bancària.
Cua de gent esperant per retirar diners d’una oficina de BPA després de l’emissió de la nota del FinCEN i la intervenció de l’entitat bancària. | TONY LARA
Fa tot just un any, esclatava la crisi: la unitat de prevenció del blanqueig de capital del departament del Tresor dels Estats Units, el FinCEN, emetia una nota en què advertia que Banca Privada d’Andorra, S. A., actuava com una estructura organitzada de blanqueig. L’alarma es va fer viral, la cara del cap de Govern era un poema i l’INAF es va espavilar a intervenir l’entitat bancària per intentar contenir les repercussions negatives.

La primera conseqüència va ser la pèrdua de confiança dels corresponsals estrangers, que van tallar l’operativa amb BPA, de manera que l’entitat no podia realitzar transaccions fora d’Andorra. De fet, una nota del FinCEN és una sentència a mort.

La segona conseqüència immediata va ser que la clientela de BPA es va quedar sense poder accedir als seus diners. El corralito a l’andorrana es va mig resoldre permetent a la gent treure 2.500 euros setmanals cada setmana, però els fons ingressats en dipòsits i en preferents continuen embargats.

La segona nota del FinCEN aixecant l’alarma i la imminent culminació del procés de resolució de BPA auguren el final de la crisi financera. Amb tot, els afectats no es conformen i aquesta tarda es manifestaran per reclamar solucions.

EL primer 'Notice' del FinCEN: l'esclat de la crisi
El 10 de març del 2015, l’agència antiblanqueig del departament del Tresor dels Estats Units emet una nota en què qualifica BPA «d’institució de primer ordre en matèria de rentat de diners». El cap de Govern ho anuncia públicament i l’INAF intervé BPA. L’agència de qualificació Standard & Poor’s (S&P) rebaixa el ràting sobirà de BBB+ a BBB.

Suspès el consell d’administració de BPA
El 12 de març del 2015, l’INAF suspèn el Consell d’Administració de BPA i tres dels seus directius. Les dues interventores inicials de l’INAF són substituïdes per tres administradors: Carles Salvadó, Joan Quera i Santiago Guillén. El Banc d’Espanya nomena tres administradors per a Banco Madrid, la filial de BPA a Espanya. Les autoritats de Panamà intervenen la filial de BPA al país.

Detenció del conseller delegat, Joan Pau Miquel
El 13 de març, el conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, és detingut, acusat d’un delicte continuat de blanqueig de capitals en seu bancària. Miquel és detingut després que Rafael Pallardó declari davant de la fiscalia espanyola i la Policia d’Andorra sobre el ‘cas Emperador’. Miquel ingressa a presó el 16 de març, on continua reclòs.

Contractació de PricewaterhouseCoopers
El 14 de març, l’INAF contracta l’empresa PricewaterhouseCoopers (PwC) per analitzar, un per un, 600 comptes de BPA. Després s’amplia l’encàrrec a tots els comptes de BPA, dels 29.000 clients de l’entitat.

S&P rebaixa el ràting amb perspectiva negativa
El 27 de març, S&P torna a rebaixar el ràting sobirà del país a BBB- i amb perspectiva negativa.

Primera manifestació d’afectats de BPA
El primer d’abril, els afectats per BPA (treballadors i clientela) es manifesten per primera vegada, a la plaça Lídia Armengol Vila.

El Consell General aprova la ‘llei BPA’
El 2 d’abril, el Consell General aprova la Llei 8/2015, de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries.

Els accionistes majoritaris demanden l’INAF
El 13 d’abril, els accionistes majoritaris de BPA, els germans Cierco, presenten una demanda contra l’INAF per impugnar la intervenció del banc, i es reserven el dret de presentar una reclamació econòmica per danys i perjudicis.

Creació de l’AREB i nomenament d’Hinojosa
El 17 d’abril, en el marc de la Llei 8/2015, es crea l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), agència encarregada de preparar el pla de resolució de BPA. Albert Hinojosa és nomenat president del Consell d’Administració de l’AREB i César Goyache responsable executiu màxim. El procés de resolució de BPA s’obre el 27 d’abril, l’AREB assumeix la tutela de l’entitat intervinguda i nomena David Betsebé administrador de BPA.

Sessió de Consell General centrada en BPA
El 14 de maig se celebra una sessió al Consell General centrada en BPA, durant la qual el cap de Govern, Toni Martí, admet que coneixia des del 4 de març les institucions del FinCEN.

Segona manifestació dels afectats de BPA
El 21 de maig, els afectats per l’afer BPA es tornen a concentrar, davant de la seu social de BPA.

La Batllia accepta la demanda dels Cierco
El 10 de juny, la Batllia admet a tràmit la demanda dels germans Cierco i de tres ex alts directius per l’obertura del procés de resolució de l’entitat BPA.

El Parlament crea la comissió BPA
L’11 de juny, el Consell General celebra una sessió de control al Govern en què dedica una bona part de les preguntes al ‘cas BPA’. El Parlament aprova la creació de la comissió especial de vigilància i prevenció de risc de l’estabilitat financera.

S&P aixeca la vigilància negativa al ràting sobirà
El 24 de juny, S&P aixeca la vigilància negativa al ràting sobirà i el situa en BBB- i perspectiva negativa.

L'AREB constitueix l’entitat pont Vall Banc
El 17 de juliol neix Vall Banc. L’AREB constitueix l’entitat pont a la qual s’han de traspassar tots els fons lícits de BPA, i la bateja com a Vall Banc.

Valoració de BPA de -103 milions d’euros
El 22 de juliol, l’AREB emet una valoració de BPA de -103 milions d’euros. De fet, la valoració inicial és de -313 milions d’euros, però un cop consumits els recursos propis de BPA, el desequilibri patrimonial és de 103 milions d’euros.

Fernando Vázquez, administrador únic de BPA
El 2 d’agost, l’AREB nomena l’executiu Fernando Vázquez administrador únic de BPA i conseller de l’AREB. L’administrador fins aleshores, David Betbesé, es manté com a membre del Consell d’Administració de Vall Banc.

Els Cierco impugnen la resolució de l’AREB
El 5 d’agost, els accionistes majoritaris de BPA impugnen a la Batllia el pla de resolució de l’entitat bancària aprovat per l’AREB. Segons els Cierco, no hi ha base per resoldre el banc  ja que es fa en base a uns informes de l’INAF «desconeguts» i d’una valoració econòmica que consideren «arbitrària i injustificada».

S&P manté la perspectiva negativa al ràting sobirà
El 26 de setembre, S&P manté el ràting sobirà d’Andorra en BBB- i perspectiva negativa.

Demanda contra la nota del FinCEN
El 7 d’octubre, la família Cierco, a través dels seus representants legals als Estats Units, presenta una demanda en què demana la retirada de la nota del FinCEN emesa el 10 de març del 2015, que va provocar la intervenció del banc, i també volen conèixer les motivacions per emetre la nota.

Reclamació al Govern de 365 milions d’euros
El 14 d’octubre, els accionistes majoritaris de BPA formalitzen una reclamació econòmica per responsabilitat administrativa contra el Govern i l’INAF. La quantitat reclamada és de 365 milions d’euros, en base a les valoracions fetes pel grup BPA i en proporció al 75% de l’accionaritat propietat del grup.

L’AREB inicia el procés de venda de Vall Banc  
El 29 d’octubre, l’AREB, conjuntament amb la firma Kay Capital, inicia el procés de venda de Vall Banc, l’entitat pont sorgida del traspàs de fons de BPA.

Nou interessats en comprar Vall Banc
El 9 de novembre finalitza el termini per rebre les propostes de firmes interessades en estudiar la compra de Vall Banc. De les nou propostes que rep l’AREB, quatre són dels quatre bans que hi ha operatius a Andorra.

Vuit candidats finals a la compra de Vall Banc
El 12 de novembre, l’AREB descarta una de les propostes interessades en l’adquisició de Vall Banc i passa vuit entitats (quatre nacionals i quatre estrangeres) a la segona fase del procés de venda de l’entitat pont.

S&P manté la perspectiva negativa al ràting sobirà
El 13 de febrer del 2016, S&P manté el ràting sobirà d’Andorra en BBB- i perspectiva negativa, però adverteix dels perills d’una rebaixa del ràting si no hi ha una bona solució del ‘cas BPA’.

El FinCEN emet la segona nota avalant el procés
El 19 de febrer, el FinCEN apura el termini per presentar al·legacions a la demanda presentada pels Cierco a la justícia americana. Poc després, el FinCEN emet una segona nota en què avala el procés que s’ha engegat per resoldre el ‘cas BPA’ i assegura que BPA ja no és una entitat de risc de rentat de capitals.

L'AREB difon les conclusions de PwC
El 8 de març, l’AREB fa públic un comunicat amb les conclusions dels treballs realitzats durant un any per PwC. L’anàlisi dels comptes constata que hi ha 923 clients de BPA sospitosos de pràctiques de blanqueig (un centenar amb el màxim risc), que representen el 3% de la clientela i el 19% del volum total de negoci de BPA (mil milions d’euros).

Tercera manifestació dels afectats per BPA
Avui, 10 de març del 2016, un any després de l’esclat de la crisi BPA, els treballadors i la clientela es tornen a manifestar davant de la seu social de l’entitat, a l’avinguda Carlemany (a les 18.40 hores). Els treballadors continuen inquiets pel seu futur, i la clientela encara no sap quan recuperarà els seus diners. El Govern afirma que els dipòsits es desbloquejaran quan operi Vall Banc.

A l’espera de les ofertes per l’entitat pont
Demà, 11 de març del 2016, finalitza el termini perquè les vuit entitats amb el vistiplau de l’AREB presentin les ofertes definitives de compra per a Vall Banc. Amb tot, les entitats han demanat una pròrroga fins al 18 de març, que no se sap si ha estat acceptada. La subhasta de l’entitat pont Vall Banc culminarà el procés de resolució de BPA endegat fa gairebé un any.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT