PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els Cierco retiraran la demanda contra el Govern si hi ha fusió

Els accionistes volen participar en l’entitat que sorgeixi amb la unió de Vall Banc

Per ESTHER JOVER MARTIN

Una oficina de Banca Privada d’Andorra, reflectida en la façana d’un altre edifici, a la Massana.
Una oficina de Banca Privada d’Andorra, reflectida en la façana d’un altre edifici, a la Massana. | TONY LARA
La fusió de Vall Banc amb una altra entitat bancària és la solució que els Cierco, els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), veurien amb bons ulls i els faria plantejar-se retirar la demanda milionària que han presentat contra el Govern per la intervenció del banc, segons han explicat fonts properes als Cierco. La retirada de la demanda, però, es faria sempre que la fusió compensi l’accionariat, és a dir, sent titular d’accions de l’entitat a la qual el banc Vall Banc, que hereta les restes de BPA, es fusioni.

El passat 14 d’octubre, els accionistes majoritaris de BPA van formalitzar una reclamació econòmica per responsabilitat administrativa contra el Govern i l’INAF. La quantitat que es reclama és de 365 milions d’euros, segons les valoracions fetes pel Grup BPA en proporció al 75% de les accions que posseeix el grup. Per tant, perquè els Cierco retirin la demanda, la participació d’accions en una hipotètica fusió bancària ha de compensar en escreix els 365 milions d’euros que es reclamen en la demanda.

Amb tot, segons les mateixes fonts, la proposta no ha estat presentada formalment a l’AREB perquè es tem que no hi ha voluntat política i que ni tan sols s’ho voldran plantejar.

De fet, segons una nota de premsa emesa ahir pel Grup Cierco, els accionistes majoritaris reiteren que «es mantenen oberts processos judicials a Andorra i als Estats Units. S’estudien accions a Espanya i altres jurisdiccions on puguin resultar lesionats els drets de la família (...) i es té la ferma decisió d’acudir als tribunals europeus». Amb tot,  els Cierco insisteixen que «abans d’un contenciós judicial sempre s’ha deixat oberta la porta a la solució negociada. Una via que es manté des de la família Cierco sobre la taula però que sempre ha estat menystinguda per l’administració andorrana».

RECULL DE DOCUMENTACIÓ / D’altra banda, el Grup Cierco acaba d’editar 2.000 exemplars del volum La intervenció del Grup BPA. Apunts per a una reflexió analítica d’allò que ha succeït, un manual en què es detalla tot el que ha passat des de l’emissió de la primera nota del FinCEN fins a l’actualitat. El llibre inclou una àmplia selecció de documentació relacionada amb el cas, molta de la qual és inèdita, és a dir, que encara no s’havia fet pública.

El manual va començar a gestar-se com un dossier per a la Comissió especial de vigilància de l’estabilitat financera, però ha acabat esdevenint un document que ja s’ha entregat a les principals institucions del país, i progressivament s’anirà distribuint a tots els agents socials i econòmics. A més, el dossier també estarà disponible en línia.

En el volum documental, el Grup Cierco pretén justificar que la intervenció de BPA no té sentit ja que el banc sempre ha estat transparent i ha complert amb les mesures de prevenció contra el blanqueig de capitals. El dossier inclou les auditories realitzades a BPA entre els anys 2010 i 2013, amb els manuals de mesures de prevenció de blanqueig que aplicava el banc a la seva clientela. Les auditories i els manuals s’entregaven puntualment a la Uifand (Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra), per tant, l’organisme estava al corrent de l’operativa de control de BPA.

Amb la documentació recopilada, el Grup BPA també vol demostrar que mai ha actuat com una estructura organitzada de blanqueig de capitals, i que disposa de totes les proves per garantir que no s’ha amagat mai de res. Els Cierco sempre han proclamat la seva innocència i la del seu grup.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT