PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Internet ens fa més lliures?

L’equip d’alumnes Tamarros debatrà a València sobre la xarxa i les seves afectacions

Per ESTEFANIA GRACIA

Prova de classificació per arribar a la final de la lliga de debats.
Prova de classificació per arribar a la final de la lliga de debats. | UDA
Internet ens fa més lliures? És una qüestió que darrerament es discuteix cada cop més. Els perills de navegar per la xarxa, la falta d’intimitat que proporcionen les plataformes socials o la sensació de llibertat d’expressió que produeix poder deixar un comentari o crear un bloc del que un se sent amo i senyor. 
 
Els alumnes de l’Escola Andorrana de Batxillerat hauran de debatre aquestes i més qüestions en la final de la segona edició de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que se celebrarà a València. Una posició que l’equip de debat Tamarros ha aconseguit després de guanyar la fase de selecció celebrada la setmana passada. Una de les participants que representaran al país, Sheila Blanco, destaca l’oportunitat que representa poder formar part d’aquestes jornades. 
 
Així mateix, l’alumna puntualitza que aquest és el primer any que participa en el grup de debat, però tot va començar quan les professores de català de l’Escola Andorrana, «que estan implicades en les iniciatives de llengua i tot aquest àmbit, ens van presentar la proposta». «Vam decidir reunir un grup d’alumnes que hi estàvem interessats i durant els patis de gairebé un trimestre ens vam anar trobant, així, en dos grups diferents, vam anar treballar les propostes i formant arguments en defensa i en contra del tema». 
Posteriorment, «d’aquests dos grups en vam fer dos més, i en total, van quedar quatre divisions, cadascuna amb un orador a favor i l’altre en contra», matisa Blanco. Tanmateix, la representant destaca que cada presentació que s’havia de fer al debat «constava d’una introducció, uns arguments i una conclusió», cadascuna de les seccions amb un orador diferent. 
 
D’altra banda, per la seva actuació durant la ronda de selecció, Blanco va rebre una menció especial a la millor oradora. Un reconeixement que segons l’alumna, es dóna als participants que han tingut «una expressió més fluida o han parlat sense estar mirant el paper constantment, entre altres accions».  

Final de la lliga de debats / La final de debat de la Xarxa Vives es durà a terme els dies 29 i 30 d’abril, on hi competiran centres de tota Catalunya i indrets de parla catalana. 
 
El tema de la final girarà entorn a l’àmbit que han estat preparant fins ara els equips: Internet ens fa més lliures?. D’aquesta manera, Blanco destaca alguns dels arguments i conclusions que es van anar desenvolupant durant la sessió de classificació i que segurament ressorgiran durant el debat final. «Tots els equips vam presentar uns arguments força semblants, però els que estàvem en contra dèiem que Internet ens crea dependència, que ens manca la privacitat i que no tenim llibertat de decisió». Mentre que els que estaven a favor deien que en realitat, «si hi havia maca de privacitat o es feia un mal ús de les dades que hi havia a Internet era perquè nosaltres acceptàvem entrar en aquest joc, i que en realitat, els que feien que fos o no un bon instrument érem nosaltres mateixos, perquè al cap i a la fi, Internet és una eina que ens ajuda a expressar-nos i a transmetre les nostres idees». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT