PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Puigdemont flexibilitza el retorn del deute de l’hospital de la Seu

La CUP i Compromís li demanen que no es privatitzi mai i més pressupost anual

Per EL PERIÒDIC

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, saluda unes àvies del Centre de Dia de l’Hospital de la Seu d’Urgell.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, saluda unes àvies del Centre de Dia de l’Hospital de la Seu d’Urgell. | FUNDACIÓ SANT HOSPITAL
En el seu recorregut per les comarques pirinenques, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, es va reunir divendres amb els membres del Patronat de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, acompanyat pel conseller de Salut, Toni Comín. Durant la trobada, el president va assegurar que la Generalitat és sensible a les peticions del territori i va avançar que flexibilitzarà el retorn dels 3,5 milions d’euros que l’hospital deu al Govern en concepte de l’avançament aprovat el 2011, quan la Generalitat va donar el vistiplau a una bestreta de 4,5 milions. «Intentarem que el deute de l’hospital no posi en perill la viabilitat i sostenibilitat del servei», va garantir.

Aprofitant la seva visita, la CUP de la Seu d’Urgell va transmetre a Puigdemont una carta en què sol·licita que la Generalitat condoni el deute de la bestreta del Catsalut, de 3 milions d’euros. El grup municipal també va demanar que l’administració catalana assumeixi el deute de la Fundació, que és de 12 milions d’euros. El portaveu de la CUP, Pau Lozano, va instar el president a que el centre mèdic passi a integrar-se a l’Institut Català de la Salut, amb una clàusula que estipuli que mai podrà ser privatitzat.

La CUP defensa «una sanitat 100 per cent pública, tant en la gestió com en la titularitat». La CUP també va lamentar que la reducció de pressupost s’ha traduït en la reducció de treballadors i, per tant, en la qualitat assistencial. A més a més, qüestiona la «nefasta» gestió els darrers anys «amb el deute més elevat d’un centre sanitari a Catalunya», segons n’informa Ràdio Seu.

D’altra banda, el grup municipal de Compromís X La Seu va recordar a Puigdemont que «l’any 2009 el pressupost que el departament de Salut ingressava al centre sanitari era de 17,3 milions d’euros, mentre que el de l’any 2014 va ser de 13,8 milions d’euros».

El consistori municipal va aprovar fa unes setmanes la proposta de sol·licitar a la conselleria de Salut la recuperació gradual del pressupost retallat els últims anys a l’Hospital de La Seu. La resolució diu que com a «hospital de muntanya» que dóna servei a un territori extens amb poca població, el centre «no pot ser tractat de la mateixa manera que qualsevol altre centre hospitalari d’una gran ciutat».

Per tant, es va acordar demanar una reunió urgent entre l’actual conseller de Salut i tots els portaveus del consistori municipal per traslladar la preocupació per l’actual situació de l’hospital urgellenc i demanar la recuperació gradual dels ingressos, amb la consegüent millora dels serveis sanitaris i d’especialitats.

POLÍTIQUES DE MUNTANYA /  Puigdemont també va visitar Rialp (Pallars Sobirà), on va anunciar que el consell de govern del 15 de març aprovarà la creació de la nova direcció general de Polítiques de Muntanya. El president va dir que «som conscients que hi ha algunes reivindicacions que es poden satisfer millor si existeix un canal qualitatiu de diàleg que flueixi bé» i va anunciar una nova Llei de muntanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT