PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Les importacions continuen en números vermells

El 2015 van davallar un 1% especialment per la variació negativa dels combustibles i de l’electrònica

Per JOSEP ROMERO

Una vitrina amb productes d’alimentació a una gran superfície.
Una vitrina amb productes d’alimentació a una gran superfície. | TONY LARA
Les importacions de productes de béns i serveis segueixen estancades amb una tendència negativa, tal i com que indiquen les dades del 2015 que, en el seu conjunt, es van reduir en un 1% respecte al mateix període de l’any anterior. El total de compres a l’exterior va arribar a 1.168.537  milions d’euros, segons dades facilitades  per l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants, (Atmeca). Sense el capítol energia, les importacions en valor van augmentar en un 1,4%.

Les partides importades més significatives amb una variació percentual positiva dels darrers 12 mesos són transport (10%) i construcció (6,1%). Per contra, van registrar una variació percentual negativa els capítols d’energia (21,3%), joieria (16%) i vestit i calçat (2,1%).

A més, s’observa una reducció de la concentració sectorial de les importacions andorranes per tercer any consecutiu, ja que els tres primers grups (productes alimentaris, productes de les indústries químiques i maquinària i material elèctric) representen quasi el 40% del total.

El balanç continua dibuixant un escenari on la recuperació econòmica es fa esperar. El gerent de l’Atmeca, Víctor Filloy, va explicar que «el sector continua estancat i les perspectives no són massa optimistes» davant els indicadors actuals, tot i que es mantenen «sortosament» com a principals socis comercials d’Andorra, Espanya i França.

A principis dels anys noranta, aquests dos països tenien participacions similars en els fluxos de comerç exterior andorrà, però en els últims anys les relacions comercials amb Espanya han experimentat un dinamisme més gran que les de França, fet que ha desequilibrat la balança a favor del país veí del sud.

En els darrers anys també ha contribuït a la davallada de les transaccions amb el país gal els talls de carretera que a l’hivern es pateixen en la part sud, la qual cosa ha reduït fins al 50% el volum de negoci amb els francesos, com ja va informar EL PERIÒDIC aquesta setmana.

Alemanya es referma en el tercer lloc del rànquing de proveïdors andorrans, seguida d’Itàlia. Les compres al Regne Unit i als Països Baixos ocupen també un petit percentatge en el comput general. La resta de països de la UE tenen un pes molt petit, per sota de l’1%, la qual cosa fa que la seva aportació al creixement total de l’economia a nivell global no sigui gaire rellevant.

 CARBURANTS/ Malgrat la davallada de preus, el 2015 es va tancar amb la importació de 175,64 milions de litres de carburant, el que es tradueix en un increment del 0,6% respecte al 2014, quan se’n van importar 174,61 milions. Durant el desembre es van  importar 18,45 milions de litres, sense cap variació respecte al mateix mes del 2014.

TRANSACCIONS GENERALS / L’any passat les importacions procedents d’Europa, origen geogràfic principal de les importacions andorranes a l’exterior, van concentrat el 92% del total. Aquest augment de la concentració de compres a Europa s’explica pel fort creixement de les importacions de països que no formen part de la UE, fonamentalment de Suïssa. En relació amb les importacions per països, en general només les dels Estats Units i d’alguns altres països d’Àsia tenen un cert protagonisme.

D’altra banda, les compres procedents de països asiàtics han tingut un comportament moderadament alcista en els darrers dos anys. Destaca l’augment de la Xina, que  es reforça com el primer proveïdor asiàtic d’Andorra i el tercer del rànquing global, només per darrere d’Espanya i França. Per contra, les importacions procedents del Japó continuen  caient i perdent influència comercial. Cal destacar també el creixement de les compres a Vietnam i a l’Índia.

 El pes relativament reduït de la indústria en l’economia andorrana comporta una taxa d’exportacions molt baixa, per la qual cosa Andorra presenta estructuralment un elevat dèficit comercial que serà molt difícil d’eixugar.

NORMATIVA ACTUAL / Els elements clau de l’Espai Econòmic Europeu són dos: per una banda, la lliure circulació de persones, mercaderies, capitals i serveis, i per un altre, que es tracta de la llibertat més antiga i més sòlidament establerta.

 En el cas de la UE és completa, mentre que a l’Espai Econòmic Europeu (EEE) està restringida essencialment als productes no agrícoles.

Els articles transformats són objecte d’un protocol que organitza un comerç preferencial en el si de l’EEE. Si bé la UE conforma una unió duanera, l’Espai és una zona de lliure canvi des del punt de vista de la lliure circulació de mercaderies. Justament aquest és el primer punt que  l’Executiu andorrà està negociant amb la Unió Europea de cara a signar en els propers anys un Acord d’Associació que permeti unes relacions més estretes amb els 28 membres actuals que conformen la UE. Unes negociacions que continuen obertes des del tercer trimestre de l’any passat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT