PUBLICITAT

Patrícia Bragança: "Encara que hi hagi crisi, un empresari no marxa del país"

IAGO ANDREU
LA MASSANA

Periodic
Relaxada Bragança, al balcó del seu despatx professional a la Massana. Foto: TONY LARA

L'advocada Patrícia Bragança va ser reelegida aquest estiu presidenta del Club d'Empresaris Portuguesos d'Andorra (CEPA). En aquesta entrevista analitza els reptes que la crisi econòmica planteja al col.lectiu, així com els progressos en dos anys de vigència del conveni bilateral entre Portugal i Andorra.

--¿Què pot trobar un empresari portuguès al CEPA que no trobi a d'altres organitzacions patronals?

--Nosaltres no tenim una funció patronal, com la CEA o la Pime. La nostra és una finalitat més social i d'informar i ajudar els empresaris, més que no pas reivindicativa. Volem ser un suport per als empresaris d'origen portuguès per encaminar la seva activitat. Quan vam establir relacions amb la CEA vam aprofitar per informar els nostres socis de perquè era important per a un empresari estar afiliat a una associació patronal, i més en el context actual de modificació de la legislació laboral i sindical a Andorra.

--¿Quin és el perfil mitjà de l'empresari portuguès al Principat?

--És difícil fer una estandardització de l'empresari portuguès a Andorra, però hi ha certs trets comuns: acostuma a ser gent molt emprenedora i amb molts anys de residència al país. En la majoria dels casos, són negocis familiars i de dimensions reduïdes, no de grans fortunes.

--¿L'empresariat portuguès depèn tant de la construcció com sembla?

--No. De fet, hi ha més persones del sector de la restauració o de l'alimentació que no pas de la construcció. A més, normalment, la vinculació de l'empresari portuguès amb el sector de la construcció és més aviat indirecte, com ara fusters, al.luminers o pintors.

--¿La crisi ha fet disminuir el nombre d'afiliats al CEPA?

--Ha disminuït una mica. D'entrada perquè el primer que fan molts empresaris és retallar despeses que no tenen una contrapartida econòmica pel que fa a ingressos. També hi ha hagut tancaments d'empreses, però no hi ha una única causa.

--¿En aquesta crisi hi ha hagut menys retorn de residents portuguesos del que s'esperava?

--El moment clau per contestar aquesta pregunta serà el mes vinent, amb la tornada a l'escola. Les matriculacions seran un bon indicador per saber si el nombre de residents portuguesos ha augmentat o disminuït. Però aquí també hi ha una diferència important entre el treballador i l'empresari: el treballador té una mobilitat condicionada a trobar un lloc on pugui treballar; en el cas de l'empresari els condicionants són molt més grans: són persones amb més anys de residència, més arrelades al país, que han fet una inversió i als quals no els és tan fàcil marxar. L'empresari no marxa: o reconverteix el negoci o es reconverteix a si mateix en assalariat. Per a un empresari, canviar de país és l'última de les sortides possibles.

--¿Des de l'entrada en vigor del bilateral fa dos anys, ha augmentat el nombre d'empresaris portuguesos?

--Al principi ens pensàvem que es notaria moltíssim l'entrada en vigor del conveni: que hi hauria una allau d'altes i baixes i compres i vendes d'accions, però això s'ha fet de manera progressiva. No hi ha hagut un boom. Cal tenir en compte que en els últims anys també han entrat en vigor lleis importants, com ara la de societats o la d'inversió estrangera, que també han obligat a fer adequacions. És lògic que aquests canvis, que tenen un cost, s'hagin anat fent de manera esglaonada i no de cop.

--¿Hi ha interès entre l'empresariat portuguès perquè es culmini el procés de reformes i d'obertura?

--Sí. Fins ara hem aconseguit equiparar els drets econòmics dels portuguesos amb els dels francesos o espanyols, però també cal arribar als convenis de doble imposició que equipararien Andorra amb altres països. Això permetrà a tot l'empresariat del país expandir-se sense traves i farà Andorra més atractiva com a destí per als inversors. L'Agència d'Inversió i Comerç Estranger de Portugal (Aicep) ha estudiat el marc normatiu d'Andorra i les possibilitats d'incrementar les relacions econòmiques entre els dos països.

--¿El CEPA podria servir de pont entre els dos països per incrementar les relacions comercials?

--De fet, ja ho estem fent, perquè vam ser nosaltres els que vam introduir en certa manera els tècnics de l'Aicep al país. Ens van demanar la nostra opinió i vam dir que el primer que calia era una millor promoció dels productes andorrans a Portugal i dels productes portuguesos a Andorra, perquè sense informació no hi ha negoci. A més, també caldria centralitzar tota la informació, perquè així els inversors poden conèixer els passos necessaris per crear relacions comercials entre els dos països.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT