PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS insisteix en reduir les despeses del fons de jubilació

La formació política presenta 11 reserves d’esmena al pressupost

Per EL PERIÒDIC

El president del Grup Parlamentari Mixt, Pere López, durant una sessió del Consell General.
El president del Grup Parlamentari Mixt, Pere López, durant una sessió del Consell General. | TONY LARA
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat 11 reserves d’esmena al text final del pressupost per a l’exercici 2016 tancat per la comissió de Finances. 
Aquestes propostes de modificació del projecte de llei decauen en reduir la despesa del fons de reserva de jubilació, rebaixar els dividends de FEDA i Andorra Telecom que es traspassaran a Govern, impulsar la creació d’una planta de compostatge i incrementar la partida per a les prestacions socials no contributives. 
 
Així, vers les despeses atribuïdes al Fons de Reserva de Jubilació. El PS proposa eliminar la partida de 72.000 euros destinada a empreses de valoracions i peritatges, així com reduir en 125.000 euros –gairebé a la meitat– la que servirà per «pagar a la CASS en virtut del conveni per serveis de gestió». El Partit Socialdemòcrata també proposa rebaixar en un milió d’euros les comissions per a les entitats gestores del fons i en 600.000 euros el que es vol invertir en millora d’edificis. En global, la formació pretén estalviar a l’entitat més d’1,8 milions d’euros.
 
Altres demandes / D’altra banda, en referència als pressupostos de FEDA i d’Andorra Telecom. El PS vol disminuir de forma «substancial» els diners que es traspassaran a Govern en concepte de distribució de beneficis, «ja que la proposada al projecte de llei es considera excessiva i pot posar en perill la viabilitat futura de totes dues societats». 
 
Així, en el cas de la companyia energètica, es demana que el pagament sigui únicament d’1,52 milions, un menys que l’estipulat al text inicial. Pel que fa a l’empresa de telecomunicacions, la davallada reclamada és encara més important, ja que la idea de l’executiu és agafar tot el dividend (26,3 milions), xifra que el PS vol rebaixar fins a només 11. 
 
A més, també es demana deixar sense efectes la contribució de FEDA a Actua Tech (600.000 euros) i la d’Andorra Telecom a entitats sense ànim de lucre
.
En relació a aquestes demandes, López critica que el Govern «camufla el fracàs de la seva política pressupostària fent un ús abusiu de les reserves» de les dues companyies.
 
López també matisa que el fet «ens preocupa perquè s’esgota un recurs de futur», més quan «sobre les empreses planen incerteses de cara al futur». El parlamentari lamenta el que considera «una política a curt termini i sense visió d’Estat».
A l’hora de fer balanç de com queda el pressupost final per aquest any, López mostra que dista molt del que seria adequat, a l’entendre de la formació, pel país. A més, critica que Demòcrates per Andorra (DA) «ha tingut poca voluntat d’arribar a enteses al llarg del treball en comissió. 
 
Tanmateix, de les esmenes rellevants «cap ha estat aprovada i això ens mostra clarament que no hi ha hagut voluntat de reduir les diferències substancials que hi ha entre el seu model de país i el nostre». Per tant, «difícilment hi podrem donar suport». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT