PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Homenatge al veguer més longeu

El Casal de Conflent organitza una ofrena floral a la tomba de Charles Romeu, representant de França a Andorra entre 1887 i 1933

Per E. J. M.

L’escriptora Ludmilla Lacueva Canut, el dia de la presentació del llibre sobre Romeu.
L’escriptora Ludmilla Lacueva Canut, el dia de la presentació del llibre sobre Romeu. | TONY LARA
Charles Romeu va néixer a Prades l’any 1854 i va morir el 1933, l’any en què es va acabar el seu mandat de veguer francès al Principat. Romeu era advocat, va ser conseller municipal de Perpinyà i va ser nomenat veguer, és a dir, representant permanent del copríncep francès a Andorra el 15 de març de 1887, càrrec que va exercir durant 46 anys. El Casal de Conflent l’homenatja dissabte, dia 5, amb una ofrena floral al cementiri de Prades i una conferència posterior a càrrec de l’escriptora Ludmilla Lacueva Canut, que ha aprofundit en la seva figura en el llibre Un home de mirada clara. Charles Romeu, veguer francès de 1887 a 1933 (editorial Andorra, 2014).

Durant el llarg mandat del veguer Romeu, el veguer,  juntament amb Josep de Riba (l’episcopal) van dictar un decret, el 7 de maig de 1919, de regulació de la publicació de periòdics: «Tot diari o escrit periòdic andorrà, qualsevol que sigui la impremta en què es faci, ha de tenir un gerent responsable. Aquest gerent ha de ser andorrà i resident dintre les Valls, major d’edat, estar en l’ús de tots els drets civils, oferir les oportunes garanties de moralitat i solvència i ser acceptat per la Vegueria», se cita en un article publicat a l’Ex-libris del 2010.

Romeu també va vetllar pel pes de França a Andorra. El 26 de març de 1928 va enviar una carta al prefecte dels Pirineus Orientals i delegat permanent a Andorra, Jean-Baptiste Lafargue, per advertir que Espanya s’interessava massa «en l’administració i els assumptes d’Andorra». Al veguer també li preocupava la «crisi econòmica» que vivia Andorra a l’època i que molts andorrans emigraven cap a Catalunya, i lamentava que els productes fabricats al Principat, com el tabac, no agradaven als francesos.

Romeu es va deslliurar de la revolució de 1933, que va esclatar l’abril d’aquell any i que va acabar amb la invasió de les autoritats de l’ordre franceses l’agost de 1933.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT