PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Andorra americana

La capital pren el relleu de la ciutat iberoamericana de la cultura a Guatemala

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els cònsols major i menor d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i Marc Pons, respectivament, inauguren la Capital Iberoamericana de la Cultura, ahir al vespre.
Els cònsols major i menor d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i Marc Pons, respectivament, inauguren la Capital Iberoamericana de la Cultura, ahir al vespre. | EMILIO PRENAS
Com si es tractés de la crida de les Falles de València, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va sortir ahir al vespre al balcó del comú per inaugurar la Capital Iberoamericana de la Cultura. «La capitalitat no és una distinció cosmètica, de tràmit. És una prova de càrrega. Les nostres polítiques culturals futures es dissenyaran en funció del que haguem après al llarg d’aquest any apassionant. Avui, ja se’ns comencen a dibuixar algunes de les conclusions que seran, segur, molt més evidents quan fem el balanç: necessitem més transversalitat, menys jerarquia. Més col·laboració entre institucions i entitats. Més imaginació i menys rutina», va clamar.

El món iberoamericà engloba 500 milions de ciutadans que viuen a l’Amèrica Llatina i a la Península Ibèrica. Andorra la Vella forma part de la Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanes (UCCI) des del 2008: «Andorra la Vella, Lisboa i Madrid són les tres capitals de la Península Ibèrica», va recordar la cònsol minuts abans del discurs. Per tot això, l’esdeveniment iberoamericà «és un gran aparador per obrir-nos encara més al món dins de la política que Andorra està desenvolupant des de fa uns anys», va afegir.

Andorra la Vella ha agafat el relleu de Guatemala, i l’any que ve li passarà a Lisboa. Marsol va rebre el diploma de Capital Iberoamericana de la Cultura 2016 de mans de la coordinadora del títol, Noemí Sánchez Escuadra, assessora experta en programació i activitats de l’UCCI. Sánchez va entregar el diploma en nom de l’alcaldessa de Madrid, copresidenta de l’UCCI, Manuela Carmena (l’altre copresident és, actualment, el cap de Govern de Buenos Aires).

El diploma de l’UCCI es va entregar per primera vegada a Bogotà (Colòmbia) l’any 1991. L’esdeveniment és «una mostra de la cultura i la riquesa patrimonial de les ciutats iberoamericanes, un nexe d’unió d’una comunitat amb més de 500 milions de persones», va argumentar la coordinadora. «Ens uneixen molts temes culturals, patrimonials i intel·lectuals i, sobretot, l’idioma, tot i que també es parla portuguès. En definitiva, tenim un nexe d’unió de més de 500 anys, i és una manera de mostrar al món tot el que es fa als països iberoamericans», va concloure.

ANDORRA, AL LÍMIT / Andorra es troba al límit de la cultura iberoamericana, però, pels pèls també en forma part. A més, és l’únic estat membre en què el català és llengua oficial. «Andorra la Vella també forma part de la Cimera d’estat iberoamericans, i era lògic que també formés part de l’UCCI. Ha estat molt activa des del principi, i ha estat amfitriona de moltes reunions. El setembre de l’any passat, es va reunir el Comitè Executiu, el màxim òrgan de govern de l’UCCI», va comentar Sánchez.

Amb motiu de la capitalitat iberoamericana, Andorra la Vella també acollirà la reunió preparatòria, amb tots els ministres d’educació dels estats iberoamericans, de la trobada posterior amb els caps d’estat i de govern. «És una gran oportunitat per Andorra la Vella per obrir-se al món iberoamericà, i hem d’aprofitar totes les possibilitats que ens dóna ser la Capital Iberoamericana de la Cultura, sobretot, donar-nos a conèixer, com a país, com a ciutat. És una gran oportunitat i l’aprofitarem», va subratllar Marsol.

FRED I PROJECCIONS / L’acte oficial d’obertura de l’any iberoamericà va tenir lloc ahir al vespre, amb la projecció, a la façana del comú, d’un mapping creat per l’artista andorrà VJ Granda. La visualització va estar acompanyada de la interpretació, en directe, de Likantròpika (Oriol Vilella i Albert Bartumeu), que van posar música a les imatges.

Tot i el fred intens i el fort vent, poc iberoamericà (excepte algunes zones, és clar), unes 200 persones es van anar reunint a la plaça Príncep Benlloch per veure que s’hi coïa, ja que moltes s’ho van trobar ben bé de casualitat. Al final, l’esforç dels artistes es va veure recompensat amb una ovació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT