PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Poca afectació del temporal passat en l’ocupació hotelera

La patronal del sector parla d’un 85%, un 10 % menys de turistes que en les setmanes precedents

Per JOSEP ROMERO

Públic assistent a la competició de la Copa del món d’esquí celebrada a Grandvalira el passat cap de setmana.
Públic assistent a la competició de la Copa del món d’esquí celebrada a Grandvalira el passat cap de setmana. | Tony Lara
El darrer cap de setmana es van tancar amb una ocupació hotelera al conjunt del Principat al voltant del 85%. Les anunciades previsions metereològiques, que pronosticaven un fort temporal de neu per a dissabte i diumenge passat, no van provocar masses problemes de caixa per als establiments. 
 
Segons va informar el portaveu de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) els turistes que van venir al Principat, aquests dos dies, van ser un 10% menys si les xifres es comparen amb les de les setmanes precedents que van arribar fins a un 95%. 
 
Les repercussions econòmiques van ser mínimes ja que no es van produir cancel·lacions massives i si, en canvi, algunes anul·lacions de reserves de darrera hora. 
La patronal del sector, tot i reconèixer que «la seguretat de les persones sempre ha de ser prioritari», considera que en ocasions es fa un excés d’alarmisme «per sobre del que acaba passant després», però també «aquestes mateixes circumstàncies es donen en sentit contrari tenint present que la metereologia no és una ciència exacta i desconeixem quin són els protocols que es segueixen en aquests casos». 
 
Tampoc des de la Unió Hotelera és té constància que s’hagin produït «queixes massives dels seus associats i sí d’alguna molt puntual». 
 
CANVI EN LA SITUACIÓ/ Les condicions del temps ara han canviat. La neu dóna pas al vent que bufa amb ràfegues fortes arreu del territori.
 La situació està perjudicant especialment als dominis esquiables que, en alguns casos, van obligar ahir a tancar algunes pistes. En aquest sentit, hi han avisos d’alertes pels forts cops de vent a les cotes altes i pel risc d’allaus.
 
Per contra, l’acumulació de la neu caiguda els darrers dies garanteix un bon final de la temporada i preveu que fins al 10 d’abril, data prevista pel tancament de les estacions, el nivell d’ocupació podria arribar a fregar el cent per cent. Julián va indicar que també ajudarà el fet que aquest any la Setmana Santa caigui a finals de març i no a l’abril.  
 
Encara que no es disposen de les dades d’ocupació del febrer, (les del gener van ser del 71,5%), tot apunta a unes xifres que poden ser superiors a les que es van registrar el primer mes de l’any. 
També hi ha optimisme en les estacions d’esquí del país. La neu caiguda fa que els gruixos se situen entre els 60 i els 90 centímetres a Pal-Arinsal, i entre 145 i 95 centímetres a Ordino-Arcalís. 
 
Pel que fa a la Vall Oriental, a Grandvlira també  les expectatives són satisfactòries. Ara mateix les cotes del blanc element estan entre el 50 i 120 centímetres. Per sectors, el d’Encamp registra gruixos entre els 70 i 120 cm ; Canillo, entre 50 i 100 cm; El Tarter, entre 50 i 100; Soldeu entre 50 i 100; Grau Roig, entre 70 i 120 i el del Pas, entre 70 i 120. 
 
La UHA també és optimista més enllà de la Setmana Santa davant una conjuntura econòmica molt més favorable a l’Estat espanyol i a França. Un canvi del model de turista que visita el Principat que «passa  dels esquitxos als banyadors» i que s’anuncia «bastant positiva».
 
QUEIXES A CATALUNYA/ La neu no cau a gust de tothom. L’absència de crítiques per«l’excés d’alarmisme de l’administració catalana» contrasta al que va succeir a Andorra. 
 
La Federació d’Hostaleria de Lleida va explicar que els pronòstics del temps van perjudicar especialment a les reserves a la zona del Pirineu on es van arribar a anul·lar fins a la meitat d’aquestes. L’entitat considera que el temporal no va provocar problemes rellevants tot i que des de la Generalitat de Catalunya defensen el protocol que es va activar perquè la situació va ser complicada en diferents indrets del país. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT