PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un milió d’euros per predir el clima i planejar com actuar

Andorra, Espanya i França demanen fons europeus per al projecte

Per Esther Jover Martin

Una pista tancada per manca de neu en una temporada d’esquí anterior.
Una pista tancada per manca de neu en una temporada d’esquí anterior. | Tony Lara
Andorra, França i Espanya han creat un consorci per demanar una ajuda al programa europeu Interreg/Poctefa 2014-2020 per realitzar activitats d’investigació climàtica a l’àrea pirinenca, concretament per desenvolupar el projecte Caracterització de l’evolució del clima i provisió d’informació per a l’adaptació als Pirineus (Projecte CLIM’PY). Per desenvolupar la iniciativa durant els pròxims quatre anys s’ha sol·licitat una ajuda d’un milió d’euros.
 
El Projecte CLIM’PY és la continuïtat del treball conjunt endegat fa tres anys per l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Méteo France, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) espanyola, el Servei Meteorològic de Catalunya i la Universitat de Saragossa «per desenvolupar un estudi de les condicions climàtiques i de les tendències recents del clima al Pirineu», ha recordat el coordinador del projecte, José María Cuadrat, doctor en geografia a la Universitat de Saragossa. 
L’experiència va ser tan positiva que els organismes es van plantejar la possibilitat de concórrer a les ajudes econòmiques europees, però per fer-ho han hagut de firmar un conveni formal de col·laboració. «La idea és fer ara un treball molt més ampli, més aprofundit, del clima, les seves tendències i les possibles repercussions en l’ecosistema, el territori i les activitats del Pirineu».
 
PROJECCIONS DE FUTUR / L’expert ha revelat que, en la primesa fase de treball, «per primera vegada vam treballar junts organismes de les dues bandes de la serralada, ja que fins ara només s’havien fet estudis parcials». De l’experiència en va sorgir una base de dades única, «a disposició de tots els usuaris interessats: planificadors de muntanya i de recursos hídrics, estacions d’esquí...». 
 
Amb la petició de fons Poctefa que s’ha fet ara, «el projecte és enormement ambiciós!», ha admès el coordinador del CLIM’PY. Entre els objectius hi ha «el de crear una base de dades a escala diària, per treballar riscos, catàstrofes, onades de fred i de calor, perquè la incidència de fenòmens extrems s’han d’analitzar a escala diària». Cuadrat ha destacat que serà «que l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic disposi d’una pàgina web ràpida i accessible, perquè els potencials usuaris de la muntanya i dels Pirineus són moltíssims».
 
Un altre objectiu important és l’anàlisi conjunt de la neu de tot el Pirineu: «La tasca es farà mitjançant l’ús de les dades de superfície i de les imatges de satèl·lit», ha dit Cuadrat. 
 
Finalment, amb les ddaes recopilades la iniciativa pretén deduir «què passarà en el futur. Plourà més? Nevarà més? Tindrem més aigua? Hi haurà sequera? Allaus? Fenòmens extrems? Ho sabrem establint escenaris futurs, per saber què passarà al llarg del segle XXI. Generarem projeccions climàtiques regionalitzades per conèixer el comportament futur del clima i establir polítiques d’adaptació al canvi climàtic», ha conclòs Cuadrat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT