PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

460 gestants s’han protegit contra diverses malalties

El Pla de vacunacions es comença a aplicar a partir de l’1 de març

Per E. J. M.

Una infermera vacuna una dona.
Una infermera vacuna una dona. | TONY LARA
L’abril de l’any passat, el Ministeri de Salut va recomanar a les dones embarassades que es vacunessin de diversos malalties, «amb la finalitat de protegir la dona gestant i el nadó des de l’etapa més vulnerable, quan aquest encara no ha pogut iniciar la pròpia vacunació». La cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va revelar ahir que, entre l’abril i el desembre 2015, es van vacunar 460 dones prenyades.

La recomanació incloïa, a més de la vacuna contra la grip, la de la tos ferina, la rubèola i el tètanus. Tot i els problemes de proveïment de vacunes que s’està patint des de fa uns mesos perquè al fabricant li manca un component per fer les vacunes (pertussis acel·lular), les gestants han pogut rebre l’Hexavalent, una única vacuna que protegeix contra la diftèria, el tètanus, la tos ferina, la grip, la poliomielitis i l’hepatitis B.
Vidal va matisar que quan es disposin de més dades per saber si les gestants tenen al dia la vacuna de l’hepatitis B, se suprimirà la dosi que els nadons reben al néixer. De moment, però, els infants rebran quatre dosis en diverses etapes de la seva vida.

Els professionals de la salut van assistir ahir a una presentació sobre el Pla de vacunacions, que comença a aplicar-se l’1 de març. Com a novetat, la canalla nascuda a partir de l’1 de gener del 2016 rebrà ja una dosi de la vacuna contra la meningitis B, i els nascuts a partir de l’1 de gener del 2015, rebran la de la varicel·la.

UN PAÍS EXEMPLAR / En la presentació, celebrada ahir al vespre a la Sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, va assistir el president de la Societat Catalana de Pediatria, Fernando Moraga, que va lloar el Pla de vacunacions andorrà. L’especialista va explicar que «Andorra és el segon país del món en aplicar la vacuna contra el meningococ B als nadons de dos mesos». El primer país va ser Gran Bretanya, des del setembre passat, i ara els Estats Units la distribueixen entre els adolescents.

De fet, segons Moragas «el calendari de vacunacions andorrà és un dels més capdavanters a Europa» i va recordar que «la prevenció salva vides i estalvia diners».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT