PUBLICITAT

ESCALDES.ENGORDANY

Els Pujol van eludir pagar els impostos andorrans

‘El País’ revela que un banc els va muntar un entramat a Panamà

Per EL PERIÒDIC

Jordi Pujol i Marta Ferrusola, quan van anar a declarar el 27 de gener.
Jordi Pujol i Marta Ferrusola, quan van anar a declarar el 27 de gener. | ALBERT BERTRAN
El primogènit del clan Pujol Ferrusola ha confessat que la seva mare, Marta Ferrusola, es va beneficiar d’un entramat societari a Panamà per eludir el pagament dels impostos andorrans pels diners que tenien dipositats al Principat. Per tant, mentre van amagar els diners a la Hisenda espanyola, també van evitar el fisc andorrà, segons va publicar ahir el diari El País. A més, segons el rotatiu espanyol, va ser una entitat bancària andorrana qui li va suggerir l’operació.

Després de tres hores d’interrogatori, Pujol Ferrusola va acabar declarant davant del jutge José de la Mata que la seva mare va ser beneficiària d’un dels quatre comptes de Kopeland Foundation, una estructura jurídica que va permetre a diversos membres de la família pagar menys taxes. El País ha tingut accés a la transcripció de l’interrogatori i revela que el fill gran dels Pujol va explicar que el banc andorrà on tenien dipositats els diners li va «plantejar» crear una estructura a Panamà el desembre del 2012. «Em van dir que s’havia creat un impost andorrà nou sobre els estalvis i que la manera d’evitar-lo era muntar això», va explicar al jutge. A més, Pujol Ferrusola va insistir que era una «pràctica habitual» que es va proposar a més clients.

Durant l’interrogatori, el magistrat va llegir a Pujol júnior un correu electrònic que es va intercanviar amb un directiu de l’entitat bancària. El País transcriu el correu: «Només per estar segurs que no ens emboliquem. A la Fundació Kopeland hi ha quatre comptes. En la documentació sempre és Jordi, però realment un dels comptes dels fons que s’ingressen són dels que venien de la numerada a nom de la mare. Per això, la part que vam enviar a nom de la mare, però els altres tres comptes de Kopeland es queden en el nostre saldo. És correcte?». La resposta de Pujol Ferrusola és: «Correcte».

El periodista del País continua relatant que De la Mata va recordar a Pujol Ferrusola que existeix una sol·licitud de transferència a l’estranger de l’11 de juliol de 2014 de part de Marta Ferrusola. La data coincideix amb la cancel·lació de comptes de l’entitat andorrana i la regularització de la fortuna oculta. «No me’n recordava, senyoria», va respondre l’interrogat.

La trama Pujol Ferrusola per eludir la hisenda espanyola –i també l’andorrana– es complica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT