PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les hores que els animals poden estar lligats o tancats es regularan

El reglament definirà la mobilitat de les bèsties, tant domèstiques com salvatges/ El Codi Penal castigarà amb fins a dos anys de presó els maltractaments greus o mortals

Per Esther Jover Martin

Jornada d’adopcions de gossos organitzada per Bomosa a Illa Carlemany, l’any 2014.
Jornada d’adopcions de gossos organitzada per Bomosa a Illa Carlemany, l’any 2014. | Tony Lara
La mobilitat dels animals es reglamentarà, de manera que quedarà fixat quantes hores al dia poden estar lligats o tancats i en quines condicions. El desplegament reglamentari és una de les novetats del Projecte de llei de tinença i de protecció d’animals, que modifica la Llei 13/2012.  En els canvis proposats en la legislació, es revisen les activitats prohibides, en què s’inclou «mantenir els animals en vehicles, caixes de transport o remolcs com a allotjament habitual» i «mantenir-los durant la major part del dia en jardins, terrasses, patis o balcons sense accés a refugi, aigua i menjar».
 
La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director d’Agricultura, Landry Riba, van presentar ahir els canvis introduïts en la llei actual i que ara es passaran a tràmit parlamentari. La ministra va subratllar que quan l’any 2012 es va modificar la primera llei de tinença i de protecció dels animals, la del 1998,  «ja es va fer un pas molt important en la protecció dels animals de companyia» però va admetre que en els últims tres anys s’han detectat situacions no previstes per la norma i, per això, s’ha treballat amb les entitats que vetllen pels animals (i també amb salut) per actualitzar el text.
 
Riba va aclarir que l’àmbit d’aplicació de la llei serà per a «tots» els animals, tan domèstics com salvatges, i va subratllar que s’incrementa la protecció de la fauna salvatge, incidint en la captiva. Les activitats de caça i pesca ja estan regulades per lleis específiques. També es defineix el patiment físic i psíquic d’un animal ja que fins ara «molts inspectors havien d’actuar subjectivament».
 
Entre les activitats i actuacions prohibides que s’han revisat hi ha la d’evitar per llei «qualsevol intervenció quirúrgica de caire estètic sense prescripció facultativa» i la «prohibició de les curses de braus i pràctiques similars».
 
Una altra novetat és que la legislació «prohibeix qualsevol procediment d’experimentació amb animals en altres camps que la investigació mèdica i les proves de seguretat dels fàrmacs, seguint els preceptes establerts a la Unió Europea» com, per exemple, per a cosmètica.
 
AL CODI PENAL / En el capítol d’infraccions i sancions «s’estableix un període de suspensió per tenir animals en cas de sanció per haver-se demostrat un cas de maltractament». Una persona sancionada per maltractament greu a un animal no en podrà registrar un altre durant tres anys, i per un cas molt greu, durant sis anys. Paralel·lament, també es modifica el Codi Penal perquè el maltractament sigui considerat un delicte menor, i no contravenció penal com fins ara.
 
L’article 502 de la llei vigent diu que «el qui maltracti amb crueltat un animal ha de ser castigat amb pena de multa fins a 600 euros. Si el fet es realitza en un espectacle públic, la pena a imposar ha de ser de multa fins a 3.000 euros». Quan s’aprovin els canvis en el Codi Penal, l’article 502 quedarà sense contingut, i s’aplicarà l’article 295 referent als maltractaments dels animals, amb penes que aniran entre un i dos anys de presó, i multes d’entre 6.000 i 9.000 euros. A més, els que causin la mort o danys molt greus a un animal per imprudència, també seran castigats amb una pena d’arrest i multa de fins a 6.000 euros. 
 
Amb tot, des d’Agricultura es va matisar que no hi haurà un registre específic de maltractadors, però si han estat condemnats «ja en quedarà constància».
 
Quant a les inspeccions sense previ avís a les cases o vehicles han estat descartades perquè «no es pot entrar en una propietat privada sense ordre judicial», però se seguiran realitzant les inspeccions d’ofici. En tot cas, si algú sospita d’un maltractament pot avisar la Policia. Un dels reglaments que també es desprenen de la nova llei és de la prohibició de l’ús d’eines de càstig.
 
REACCIONS / Les entitats animalistes, que han participat en les modificacions de la llei, van ressaltar que, en general, estan d’acord en els canvis introduïts en el text, tot i que van insistir en què ara cal desplegar els reglaments pendents i que completaran la llei. 
 
La presidenta d’Acana, Anna Marquès, va valorar positivament que la llei «ara sigui més dura en el tema dels maltractaments, perquè no podia ser que hi hagi gent que estigui maltractant animals i que quedi impune, o que només se li apliqui una multa que ni tan sols fa efectiva». Amb tot, Marquès va admetre que, «personalment», ella hauria prohibit que «una persona que hagi maltractat un animal i li hagi propiciat la mort pugui tornar a tenir un animal».
 
Per la seva part, una de les responsables de Bomosa, Coral Bonnín, va expressar que «hi ha hagut un canvi espectacular entre el que hi havia abans i el que hi ha ara, s’ha avançat moltíssim». Bonnín va destacar que «abans cap jutge no es podia agafar a cap llei per sancionar un maltractament o un mal ús dels animals, i això és un gran avenç». La representant de Bomosa va admetre que algunes de les propostes de l’entitat no han estat acceptades perquè «el gabinet jurídic les ha rebutjat, com entrar en una propietat privada per comprovar que tot estigui en ordre».
 
Finalment, el president de Laika, Josep Mas, va apreciar especialment que els maltractaments als animals passin de ser contravenció penal a ser delicte menor en el Codi Penal, encara que va confessar que ell havia demanat que tinguessin la categoria de delicte major. Mas va anunciar que la pròxima petició serà que els animals siguin considerats «éssers vius» a la Constitució d’Andorra. 

Protecció per a la fauna salvatge lliure i en captivitat/ La nova llei de tinença i de protecció dels animals incrementa la protecció de la fauna salvatge i, entre d’altres qüestions, prohibeix «la captura d’exemplars silvestres per ser mantinguts en captivitat, per exhibició pública o per fer-ne cria en captivitat (excepte espècies amenaçades)». 
 
Un altra novetat és que es revisen els graus de protecció per les diferents espècies de la fauna protegida. També s’estableix la necessitat d’autoritzar activitats que afectin les espècies amenaçades (en funció de la sensibilitat de la zona identificada), i la llei també preveu poder cobrir els danys ocasionats per espècies en perill d’extinció.
 
La llei vetllarà per la fauna salvatge en captivitat, com és el cas del Parc d’animals de Naturlandia i alguns particulars.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT