PUBLICITAT

ANDORRA LA VELL

La modificació de la Llei de tinença d’animals endureix les sancions per augmentar la protecció

El text estableix que en els casos de maltractaments els propietaris no podran tenir animals durant un període de fins a sis anys

Per EL PERIÒDIC

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director d’Agricultura, Landry Riba, ahir.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director d’Agricultura, Landry Riba, ahir. | SFGA/CARLES ESTEVE
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director d’Agricultura, Landry Riba, han presentat la modificació de la Llei de tinença i protecció dels animals, aprovada aquest dimecres en Consell de Ministres. La principal novetat, segons el Govern, és l’increment de la protecció dels animals, sigui quina sigui la seva espècie així com l’enduriment de les sancions en els casos de maltractament o abandonament dels animal via, entre altres, d’una modificació del Codi Penal.

Durant els darrers mesos, el Ministeri ha treballat conjuntament amb les associacions implicades en la protecció dels animals, Bomosa, Acana i Laika, i s’ha elaborat un text que ha tingut en compte les aportacions de totes les parts per poder arribar a un projecte de llei consensuat i que té com a prioritat un increment del nivell de protecció dels animals. En aquest sentit, la ministra ha agraït la gran implicació de les associacions i ha confiat que en els propers mesos es pugui continuar comptat amb el seu suport per elaborar els reglaments que es desprenen de la llei.

Calvó ha destacat que la darrera modificació de la llei, el 2012, ha permès que arrel de les inspeccions que s’han fet s’hagin detectat situacions que no estaven contemplades en la norma. D’aquesta manera, el nou projecte de llei preveu una millora de les definicions i l’àmbit d’aplicació de la llei, un increment de la protecció dels animals amb l’enduriment de les sancions, la limitació de les possibilitats d’ús d’animals per experimentació, una major protecció de la fauna salvatge, i l’ordenament de les competències dels diferents serveis administratius.

Entre les activitats i actuacions prohibides que s’especifiquen en la modificació de la llei destaquen mantenir-los en vehicles, caixes o remolcs com a allotjament habitual, qualsevol intervenció quirúrgica de caràcter estètic sense prescripció, mantenir-los durant la major part del dia a l’exterior sense accés a un refugi, aigua i menjar, i prohibir les curses de braus o pràctiques similars. A més, no es permetrà l’experimentació amb animals si no és per a investigació mèdica i proves de seguretat dels fàrmacs, en línia del que preveu la Unió Europea.

Pel que fa a l’enduriment de les sancions, el nou text estableix que en els casos de maltractaments, els propietaris no podran tenir animals durant un període de fins a sis anys. Tal com ha explicat Riba, a més, les infraccions relacionades amb la tinença de gossos potencialment perillosos passen de molt greus a greus per agilitzar la seva tramitació administrativa.

La principal novetat, però, molt defensada per les associacions de protecció dels animals, i que s’ha considerat necessària arrel d’esdeveniments dels darrers anys, fa referència a la modificació del Codi Penal i l’enduriment de les sancions relacionades amb el maltractament i l’abandonament.

Riba ha recordat que el Codi Penal era menys dur en aquest àmbit que el dels països de l’entorn. Així, en el cas dels maltractaments o abandonaments, a partir d’ara les sancions seran d’una multa de fins a 6.000 euros i una pena de presó fins a un any. Quan el maltractament causi la mort de l’animal o es realitzi en un espectacle públic, a més, la sanció serà major, de fins a dos anys de presó i fins a 9.000 euros de multa. I finalment, per als casos en què hi hagi mort o danys molt greus de l’animal per imprudència del propietari, aquest serà castigat amb pena d’arrest i multa de fins a 6.000 euros.

Tots els casos de maltractament o abandonament d’animals, a més, tindran una pena complementària d’inhabilitació per a oficis o el càrrec relacionat amb animals de fins a tres anys.

Una altra de les novetats del text, i que ja està prevista també en el projecte de pressupost del 2016, és la creació de la gatera oficial que es començarà a construir aquest mateix any. La gatera estarà ubicada a la borda del costat de la gossera oficial i tindrà una capacitat per a 40 gats i una zona específica per si cal tenir animals en quarantena

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT