PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els conductors de ‘drones’ requeriran d’autorització

El Consell aprova un nou reglament per controlar les aeronaus no tripulades

Per M.C.

D’ara endavant caldrà disposar de carnet per a conduir un drone de més d’un quilogram de pes al Principat, així com respectar la normativa que el Consell de Ministres introduïa ahir amb l’aprovació del Reglament d’aeronaus no tripulades. La cada vegada més habitual presència d’aquests aparells i els riscos que cal associar-hi han obligat el Govern a estipular una sèrie de paràmetres pels quals regular l’empra d’aquestes eines tecnològiques que, entre altres aspectes, normativitzen les zones que es poden sobrevolar en funció de les característiques.
 
El nou reglament, fruit de les recomanacions de l’Agència Europea de la Seguretat Aèria, neix amb l’objectiu de «cobrir activitats que puguin presentar més risc per a les persones» i reglamenta els «sistemes pilotats remotament» que no siguin superiors a 25 kg. Tal com va explicar Guillem Santacreu, tècnic del departament governamental de Transports, la normativa aprovada ahir cerca primordialment establir les zones de vol de les aeronaus, però també la seva classificació en funció de les característiques i dels perills que poden emanar de la seva activitat, ja sigui per oci o per activitat professional. A més, estableix l’obligació de registrar aquells que pesin més d’un quilogram i tenir una assegurança específica vigent.
 
Si bé en un descampat, per exemple, no existeixen pràcticament prerequisits per considerar-se «zona lliure», als espais urbans es requerirà al conductor tant una  formació com una autorització expressa de l’administració. En qualsevol cas, l’alçada de vol no podrà superar els 150 metres, de manera que s’eviten conflictes amb els helicòpters. I, en cas que l’activitat amb el drone tingui «rendiment econòmic», es «requerirà sempre una autorització administrativa».
 
Les sancions/ Si bé ahir no van especificar-se les multes a què es poden enfrontar els conductors sense permís, assegurança o que es trobin en zona de vol prohibida, les infraccions estan tipificades dins de la Llei de navegació aèria. El reglament anirà modernitzant-se en la línia que les aeronaus evolucionin. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT