PUBLICITAT

SANTA COLOMA

Analitzant radiacions

L’Escola Andorrana de Santa Coloma emmarca una prova per mesurar els camps electromagnètics en centres educatius

Per IVÁN ÁLVAREZ

Josep Vilana, relació amb el client d’Andorra Telecom, observa, en darrer terme, els resultats del monitoratge.
Josep Vilana, relació amb el client d’Andorra Telecom, observa, en darrer terme, els resultats del monitoratge. | TONY LARA
Els estudiants tornaven a l’aula i el pati de l’Escola Andorrana d’Andorra la Vella deixava enrera l’ebullició per donar pas a una tranquil·litat òptima per poder dur a terme un monitoratge per mesurar els camps electromagnètics (CEM).

El responsable de relació amb el client d’Andorra Telecom, Josep Vilana, va explicar que l’activitat respon «a la motivació que tenim de responsabilitat de servei», ja que quest test s’engloba dins d’una acció conjunta entre la parapública i el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i que es repetirà en tots els centres educatius del país. Esther Vilarrubla, directora general de l’Escola Andorrana, va apuntar que «hi ha un calendari previst i d’aquí a pasqua s’hauran fet les mesures a totes les escoles».

Vilana va explicar que, el Sistema de CEM mesura i publica el grau de radiació d’ones produïdes per equips de telecomunicacions en el territori. El sistema fa una monitorització contínua i en temps real dels camps electromagnètics atenent a les recomanacions de la Unitat Internacional de Telecomunicacions (UIT).

Un cop instal·lat el trípode amb l’analitzador de camps electromagnètics, l’aparell que mesura la intensitat d’aquests camps, les persones que observen el monitoratge han d’allunyar-se més de dos metres i esperar poc més de sis minuts. El resultat va ser de 0,37 volts per metre, uns números molt per sota del llindar més restrictiu, que se situa en 28 V/m.

Vilarrubla va indicar que el monitoratge fa que es pugui «garantir quelcom que diem sovint i que ara s’ha pogut exemplificar de forma científica. Queda clar que no estem perjudicant la salut dels alumnes amb tots els dispositius que fem servir, que són positius per la part pedagògica».

En total hi ha de deu sondes fixes de mesurament de camps electromagnètics distribuïdes pel territor andorrà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT