PUBLICITAT

Andorra la Vella

El fiscal demana 16 anys per als imputats al ‘cas Ibiza’

Els tres acusats afronten el pagament de 120.900 euros

Per marisa da costa

Els testimonis i familiars esperen la vista al passadís de la Batllia, ahir.
Els testimonis i familiars esperen la vista al passadís de la Batllia, ahir. | m.c.
Els tres imputats en l’anomenat cas Ibiza per delictes contra la salut pública s’enfronten a 16 anys de presó i al pagament de més de 120.000 euros de multa. El ministeri públic va exigir ahir, durant la vista celebrada davant del Tribunal de Corts, penes que oscil·len entre els cinc i els sis anys de privació de la llibertat per delictes relacionats amb el tràfic i possessió de cocaïna, així com multes de 40.300 euros per cap i l’expulsió definitiva del país per a dos dels acusats. Els lletrats de la defensa, de la seva banda, van coincidir en assenyalar la manca de proves inculpatòries pel delicte de tràfic per sol·licitar la llibertat i rebaixa de les penes dels seus defensats.
 
L’operació Ibiza deu el seu bateig a la contextualització dels fets precisament al voltant d’un vehicle Seat d’aquest model, amb què dos dels implicats van traslladar-se fins a l’entorn del col·legi Sant Ermengol on haurien estat interceptats pels agents en possessió d’importants quantitats de productes estupefaents.

El control i consegüents detencions van produir-se l’octubre del passat 2014, quan la parella era enxampada amb una bossa que contenia 168 grams de cocaïna i 18,73 grams de marihuana, a banda d’eines pròpies per a la preparació i venda de la droga com una bàscula de precisió. El tercer dels imputats és un home de 38 anys, de qui presumptament procedia la mercaderia i qui havia conviscut amb la parella durant uns dies.
 
Llibertat per la detinguda/ En l’actualitat, únicament la dona es troba complint condemna al Centre Penitenciari de la Comella, on fa 16 mesos que es troba interna per unes acusacions de possessió, venda i tràfic que ahir, davant dels jutges, va negar en tot moment, malgrat haver reconegut ser la propietària de la mercaderia durant tota la instrucció del cas. Sí va reconèixer, però, el consum esporàdic de cocaïna. Per tot plegat, la seva advocada sol·licitava la posada en llibertat de la rea, aferrant-se a més a més a la «limitació de la personalitat» exposada durant la vista pel psicòleg de l’acusada. Subsidiàriament va exigir una pena de com a màxim dos anys –dels quals 18 mesos ferms– que en qualsevol cas només podrien castigar el delicte de possessió i consum, vist que «mai no ha traficat». 
 
Així com els altres dos lletrats de la defensa, la de la presa va basar-se en la manca de proves per demanar la rebaixa de la pena ja esmentada i reduir la multa fins als 18.000 euros, enfront dels 40.000 que demana la fiscalia.
 
Dos dels implicats, lliures/ Tot i que no es troben en condició de presos per la manca de proves, la parella de l’encarcerada i l’home de qui presumptament procedia la bossa amb mercaderia el preu de venda de la qual ascendia a més de 10.000 euros, també s’enfronten cadascun a una sanció administrativa de 40.000 euros, l’expulsió definitiva del Principat (per no ser nacionals), 300 euros de multa per la contravenció penal de consum continuat i, respectivament, cinc i sis anys de presó. Ambdós representants van exigir-ne la lliure absolució, per basar-se l’acusació «en mers indicis» basats en les «manifestacions» de la dona, la qual va canviar ahir la versió que havia sostingut des del mateix octubre de 2014.
 
Pocs testimonis van passar per l’estrada. Les acusacions es basen en el material segrestat a sengles domicilis així com el mateix dia de la intervenció als voltants del Col·legi Sant Ermengol i en conversacions que, suposadament, la presa mantenia amb clients seus i de la seva parella. Els jutges dictaran el seu veredicte el proper 23 de març. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT