PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El Molière més feminista, a la pell de la Comédie-Française

La prestigiosa companyia interpreta ‘Georges Dandin’ i ‘La jalousie du Barbouillé’

Per E. J. M.

Els vuit actors de la Comédie-Française, acompanyats de l’ambaixadora Ginette de Matha i el representant del copríncep, Pascal Escande, ahir.
Els vuit actors de la Comédie-Française, acompanyats de l’ambaixadora Ginette de Matha i el representant del copríncep, Pascal Escande, ahir. | EMILIO PRENAS
Jean-Baptiste Poquelin, conegut universalment com a Molière (París, 1622-1673), és el pare de la Comédie-Française, una prestigiosa companyia de teatre que encara funciona amb èxit. Un grup de cinc actors i tres actors de la tropa francesa representen aquest vespre la comèdia dramàtica Georges Dandin, i tot seguit, la farsa La jalousie du Barbouillé. Les entrades per assistir a la funció, al Centre Cultural i de Congressos Lauredià, s’han esgotat. De fet, l’espectacle escènic és un esdeveniment excepcional ja que és la primera vegada que la Comédie-Française actua al Principat.

Georges Dandin és un pagès ric que aspira a entrar a l’alta societat i arregla el seu matrimoni amb la filla d’uns aristòcrates en decadència. Angélique, però, és una dona jove, vital, disconforme amb aquest casori forçat, i que vol ser lliure i viure la vida, el que portarà a diferents malentesos amb el seu marit. Una de les actrius de l’elenc va destacar ahir de l’obra «la modernitat del drama de la parella. La dona vol ser lliure, viure la vida, i no ser esposa per la força, Molière defensa l’emancipació de la dona, és un feminista».

Un altre actor va comentar que «els matrimonis arranjats per interessos encara existeixen, és una injustícia perquè la dona no pot triar el marit. És un drama atemporal».

Georges Dandin és una comèdia dramàtica però, quan es va estrenar, l’any 1668, es considerava una farsa. «En aquella època ningú creia que un pagès es pogués casar amb una aristòcrata, i es veia com una comèdia», va dir un altre actor. «La jalousie du Barbouillé sí és una farsa, és la mateixa història però des d’un punt de vista de la Commedia dell’arte. Molière la va escriure 20 anys abans que Georges Dandin».
La representació començarà amb Georges Dandin, una comèdia en tres actes, i a continuació, sense entreacte, es podrà veure La jalouise du Barbouillé, una farsa d’uns trenta minuts. «Veurem el mateix tema tractat de dues maneres».

L’espectacle forma part de la Temporada cultural 2016 de l’Ambaixada de França a Andorra, «un esdeveniment excepcional», segons el va qualificar l’ambaixadora francesa, Ginette de Matha. La diplomàtica va afegir que la Comédie-Française és «la crême de la crême» i va agrair el finançament de la cita cultural a l’oficina de la Representació del copríncep francès. De Matha va mostrar-se molt satisfeta per la bona acollida del públic, sobretot el jove, i «la fidelitat per la cultura francesa». La bona rebuda a la tropa fa preveure que se la torni a convidar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT