PUBLICITAT

LA POBLA DE SEGUR

Cada municipi elaborarà un protocol sobre la seva festa

L’objectiu és salvaguardar les Festes del Foc

Per EL PERIÒDIC

Un grup de fallaires celebren la declaració de la Unesco.
Un grup de fallaires celebren la declaració de la Unesco. | TONY LARA
La Comissió de Falles, Haros i Brandons es va reunir dissabte passat a la Pobla de Segur (Pallars Jussà). És la primera trobada de treball després de la declaració d’Andorra del 3 de desembre en què es va celebrar la declaració de les Festes del Foc dels Pirineus, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

En aquesta primera trobada, es va acordar que cadascun dels 63 municipis que celebren les Festes del Foc dels Pirineus elaborin un protocol festiu. L’objectiu és fixar unes bases per assegurar la conservació de les festes així com establir uns criteris pels nous pobles que s’hi vulguin incorporar, tal com ha explicat el director de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig. Calculen que el protocol fallaire estarà fet en uns dos o tres mesos, quan està prevista la segona reunió de la comissió.

PROTOCOL/ Puig va explicar que es va acordar  demanar a cada municipi fallaire que elabori un protocol festiu sobre com es fan les falles al seu poble.  Al respecte va assegurar que «sigui la pròpia comunitat fallaire qui l’elabori, dient com ho fan i com ho volen seguir fent».

Els protocols indicaran, entre d’altres, si un municipi celebra les falles una data o una altra, quina indumentària porten, si hi ha alguna gastronomia específica per celebrar la festa o en quin ordre baixen les falles.
A la reunió hi van assistir representants dels fallaires d’Andorra, Catalunya, la Val d’Aran i l’Aragó. mentre que a França s’està pendent d’una trobada per decidir quines persones formaran part d’aquesta comissió.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT