PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La marxa dels immigrants quan són grans rejoveneix la població

La taxa de mortalitat andorrana és del 3,9 per mil mentre que la mitjana de la UE és del 9,7 per mil

Per EL PERIÒDIC

Una família amb canalla passeja pel passeig del riu la Valira a Andorra la Vella.
Una família amb canalla passeja pel passeig del riu la Valira a Andorra la Vella. | TONY LARA
La idiosincràsia andorrana fa que les dades demogràfiques divergeixen bastant de les de la Unió Europea (UE). La més destacada és que la taxa de mortalitat del Principat és de 3,9 defuncions per cada mil habitants, mentre que la mitjana de la UE és de 9,7. La causa no és que a Andorra ens morim menys (tot i que la longevitat és de les més altes del món) sinó que «s’explica en bona part pel retorn de molts immigrants als seus països d’origen durant l’última etapa de la seva vida», segons s’argumenta en el recull Andorra en xifres 2015, elaborat amb dades del departament d’Estadística, el Ministeri de Finances i l’Eurostat.

A Espanya i a França, la taxa de mortalitat també és més elevada que al Principat, amb un 8,5 i un 8,4 defuncions per cada mil habitants, respectivament.

Com a resultat del retorn de les persones immigrants cap a les seves poblacions d’origen, ja sigui per motius personals o econòmics, «les proporcions de població jove (fins a 14 anys) i de població gran (65 anys i més) a Andorra són més baixes que les mitjanes europees, i alhora l’edat mitjana de la població andorrana, situada en 39,5 anys, també és inferior als registres mitjans europeus», revelen les estadístiques.
La mitjana d’edat de la població està gairebé tres punts per sota de l’europea, que se situa en 42,2 anys. A França, la mitjana d’edat és de 40,8 anys, i a Espanya, de 41,8 anys.

El percentatge de població de més de 65 anys és del 12,5%, mentre que la mitjana europea és del 18,5%. En comparació amb els països veïns, França situa la taxa en el 18,6% i Espanya, en el 18%.

En canvi, el percentatge de població andorrana jove (fins a 14 anys) és del 15,5% , dins de la mitjana de la UE (15,6%). A Espanya, la xifra és del 15,2%, mentre que a França el percentatge de joves és del 18,6%.

NATALITAT MITJANA / Per contra, la taxa de natalitat, que calcula el nombre de naixements per cada mil habitants, és similar a la dels 28 estats de la UE. A Andorra és del 9,1 naixements per cada mil habitants, un punt per sota que a la UE (10,1). A França la taxa es dispara fins als 12,4, i a Espanya és del 9,2.

Establint una relació proporcional entre els naixements i les morts a Andorra, i tenint en compte la baixa taxa de mortalitat, la taxa de creixement natural és del 5,1 (5,1 persones per cada mil habitants). En canvi, la mitjana de la UE se situa en 0,3, gairebé 0, el que vol dir que pràcticament neix el mateix percentatge de població que mor, segons analitza l’ANA. A Espanya passa el mateix fenomen que la UE, amb una taxa de creixement natural de tan sols el 0,6. A França la taxa és positiva, amb 4,0.

Per tot això, les dades d’Andorra demostren que si es mantingués el creixement natural de la població, el nombre d’habitants hauria d’anar augmentant considerablement amb el pas dels anys. De moment, però, un alt percentatge de gent que es jubila opta per abandonar el Principat. Les causes es mereixen un estudi sociològic.

MATERNITAT TARDANA / D’altra banda, malgrat ser una població jove, l’andorrana no destaca per tenir molts fills. De fet, l’indicador conjuntural de fecunditat, és a dir, el nombre de fills per dona, se situa en una taxa d’1,25. La mitjana de la UE és d’1,55 fills per dona i la francesa encara és més alta, d’1,99. En canvi, l’indicador de fecunditat espanyol té un comportament molt similar a l’andorrà, amb una taxa d’1,27.

Per edats, l’edat mitjana de les dones per tenir fills a Andorra és de 31,5 anys, mentre que a la UE és de 30,3. A França la mitjana d’edat de les mares és de 30,2 anys, i a Espanya, de 31,7 anys.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT