PUBLICITAT

Escales-Engordany

Martí s’erigeix com a ambaixador comercial

El cap de Govern opta per negociar personalment la captació d’inversió estrangera a Andorra

Per JOSEP ROMERO

El secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé.
El secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé. | TONY LARA
La situació de les arques públiques és crítica i l’esperança de captar inversió estrangera s’ha convertit en una cursa contra rellotge per al Govern demòcrata. En les últimes setmanes, alguns membres de l’Executiu encapçalats per Toni Martí s’han posat al davant de les negociacions, si més no en el cas de la possible implantació de la clínica Institut Marquès al Principat. El passat dia 15, el cap de Govern es va traslladar a Barcelona per reunir-se amb responsables de l’entitat per conèixer més detalls del projecte.
Fonts consultades pel PERIÒDIC van explicar que no és habitual que un cap de Govern negociï personalment la implantació d’un negoci, tret que tingui lloc en el marc d’una visita oficial a un país com un punt més de les trobades diplomàtiques. Més enllà del fet que pot tenir més o menys transcendència, les consignes de Martí als seus ministres passen per atraure el màxim d’empreses estrangeres per tal que aterrin al país i, si és necessari, siguin els titulars de les carteres els negociadors directes. L’objectiu és sense dubte intentar elevar el Producte Interior Brut del país per evitar incompliments del programa electoral.
 
La controvèrsia sorgida en el si del mateix Govern i del partit taronja sobre la viabilitat del projecte Marquès, amb sectors de la mateixa Església molt reticents a la implantació al Principat, va generar que el màxim responsable de l’Executiu decidís encapçalar la negociació. Unes converses que haurà d’explicar en primer lloc als membres de la seva formació  per poder entendre els avantatges per al país d’una clínica de fertilitat que ofereixi una cartera de serveis diferent a la que ara es dóna als dos estats veïns del nord i del sud. 
 
ALTRES INVERSIONS/ D’altra banda, com va avançar aquest rotatiu el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, es va traslladar l’any passat a Múrcia per conèixer de prop la Universitat Catòlica Sant Antoni, la UCAM, després que el seu president, José Luis Mendoza, expressés el seu interès per instal·lar-se al Principat, obrint una facultat de Medicina, amb estudis de Fisioteràpia i Odontologia, i de Ciències de l’Esport per al curs 2017-18, amb una oferta per a uns 2.000 alumnes. 
 
Fonts governamentals van afirmar que a data d’avui «no tenen constància que la Universitat els hagi fet arribar cap projecte en concret» i, per tant, «no s’ha iniciat cap procés negociador», tot i que des de la institució educativa reconeixen haver mantingut diferents contactes amb autoritats de l’Executiu andorrà. 
 
Per contra, allò que sí es confirma són les negociacions que es mantenen amb l’Institut Oncològic Baselga per desenvolupar una unitat d’oncologia al país i les converses amb l’Institut Cardiològic Brugada per poder obrir una unitat de cardiologia integral avançada. Actualment s’està en la fase d’estudi de les carteres de serveis que ofereixen totes dues entitats.
 
EMPRESES ESTABLERTES/ D’altra banda, unes 2.000 noves empreses s’han implantat  al país des que l’any 2012 Andorra iniciés l’obertura a les societats estrangeres aprofitant les millores fiscals i administratives aplicades. Des de la Confederació d’Empresaris d’Andorra (CEA) s’assegura que una part important d’aquestes estan relacionades amb el sector sanitari, en molts casos aplicat a serveis turístics. Entre el juliol del 2012, i el desembre del 2014, es van realitzar inversions estrangeres a Andorra per valor de 152 milions d’euros.
 
L’Executiu andorrà també està treballant per impulsar l’atracció d’inversions relacionades amb el món de l’esport, la salut i la nutrició aplicada a l’activitat esportiva. La majoria de les companyies implantades són de procedència espanyola, el que no és sinó un fidel reflex del creixent interès que tenen aquestes per fixar al Principat la seva seu fiscal. Però també els francesos i els russos han posat les seves mirades en el país pirinenc.
 
Donat que el 21% del PIB del Principat  procedeix del sector financer la diversificació de l’economia passa per no dependre exclusivament dels bancs, ni del turisme ni del comerç buscant inversions en nous sectors. Per a això es van crear cinc clústers, grups d’empreses,  pensats per atreure al turisme sanitari de luxe, companyies de noves tecnologies, nous projectes educatius, noves tecnologies al servei de la salut i empreses de cosmètica i bellesa. El 40% de les prop de 400 empreses que es van integrar en els clústers són estrangeres.
 
Els requisits a Andorra per establir una empresa dels tres tipus, que permeten pagar només un 2% per l’impost de societats, són mínims. Únicament s’exigeix un empleat a mitja jornada i un local de 20 metres quadrats. A les societats de gestió i inversió financera se’ls requereix addicionalment un capital social mínim de 250.000 euros i resten exemptes d’impostos sobre els seus dividends i plusvàlues. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT