PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’empresariat, esperançat per l’aplicació del CDI

El conveni per evitar la doble imposició amb Espanya entra en vigor

Per EL PERIÒDIC

Els ministres Montoro i Cinca, el president Rajoy i el cap de Govern Martí, a la signatura del CDI.
Els ministres Montoro i Cinca, el president Rajoy i el cap de Govern Martí, a la signatura del CDI. | TONY LARA
El pròxim dia 26, és a dir, divendres, entrarà en vigor el conveni per evitar la doble imposició (CDI) entre Andorra i Espanya, signat el 8 de gener de l’any passat. El sector empresarial n’està expectant perquè destaca els beneficis que pot suposar, ja que el conveni eliminarà la trava de la doble tributació a aquells emprenedors establerts al Principat que es decidien a obrir negocis a Espanya.

L’empresariat opina que la nova situació que s’obre amb l’aplicació del CDI repercutirà positivament, sobretot, en el sector serveis, ja que pot suposar una nova via de negoci per als empresaris andorrans, segons informa l’ANA. Des del sector empresarial es veu aquest conveni com una eina que eliminarà traves que fins ara suposava, sobretot, el fet de la doble imposició per a aquells que volien treballar a l’Estat veí del sud. Els empresaris creuen que és en el sector serveis on s’obren més oportunitats.

OPINIONS / El president de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals d’Andorra, Jean-Michel Rascagneres, ha declarat que el conveni és «favorable» perquè els empresaris puguin desenvolupar la seva activitat a Espanya. «La finalitat [dels CDI] és fomentar el comerç internacional en el sentit ampli de la paraula i evitar les traves a les empreses» i que no hagin de pagar dos vegades l’impost, ha subratllat.

També ha recordat que si no existís el conveni, una empresa andorrana que treballés a Espanya hauria de tributar tant a l’estat veí com a Andorra. Rascagneres ha afegit que fins ara a una empresa nacional que volia treballar a fora se li aplica una sèrie de retencions que podien anar del 25% al 35%. A Espanya, la retenció és del 25% i, a partir de divendres, totes aquestes traves desapareixeran.

De la seva banda, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, s’ha expressat en els mateixos termes que Rascagneres i ha remarcat el seguit d’avantatges que el CDI aporta als empresaris, especialment a aquells del sector serveis. Altimir ha argumentat que «l’obertura econòmica sense convenis no hagués tingut sentit».

El president de la CEA ha remarcat que el fet que es vagin signant convenis «no només amb Espanya» sinó amb d’altres països fa que «l’oportunitat d’obrir negocis per treballar cap a l’exterior cada vegada sigui més real i més factible».  De fet, ha assenyalat que aquests convenis són especialment importants per als serveis ja que, per exemple, pel que fa a les mercaderies ja hi havia acords i, per tant, «ja es podia importar i exportar mercaderies industrials sense cap mena de problema», però «el sector serveis estava penalitzat per l’impost dels no-residents amb un percentatge de més del 20% per a Espanya i del 30% a França».

Un altre empresari consultat per l’ANA ha explicat que l’entrada en vigor del CDI suposa «una bombolla d’oxigen» ja que fins ara calia tenir una filial a l’estranger per poder facturar els serveis que s’hi oferien i la nova possibilitat que s’obre fa que des del sector empresarial es vegin les possibilitats d’aquest conveni amb «moltes expectatives».

El president de la CEA ha posat en relleu que els andorrans que han pogut «ja han anat cap a fora» però ha afegit que per fer-ho han hagut de «muntar estructures», i ara el que es permetrà amb el CDI és que «puguis anar cap a fora» facturant directament des d’Andorra sense la necessitat de crear una estructura fora que ho permeti.

Altimir ha destacat que el conveni farà que es pugui treballar «d’una manera més senzilla, molt més simple», i que s’obri l’oportunitat «per a tothom» que vulgui prestar serveis a l’exterior, ja que abans el fet d’haver de tenir una filial a l’exterior feia que només aquells empresaris amb un cert potencial econòmic ho poguessin fer.

En aquest sentit, Rascagneres ha opinat que ara ja «no hi haurà la necessitat» de mantenir aquestes filials que abans es muntaven per ser competitius a Espanya respecte de la resta d’empresaris europeus, als que no s’aplicava la retenció que patien els andorrans.

El president de l’Associació de la Micro, Petita i la Mitjana Empresa (PIME) Marc Aleix, també ha rebut amb optimisme el conveni, i ha remarcat que fins ara «tothom podia venir» a Andorra a fer negocis i, en canvi, els empresaris andorrans es trobaven amb més dificultats per anar a fota. Tot i així, Aleix ha argumentat que encara hi haurà dificultats per treballar a Espanya, ja que són necessaris molts tràmits burocràtics.
Rascagneres ha coincidit en què  l’efecte hauria estat més important per a les empreses anys enrere, ja que ara com ara, amb la crisi econòmica, anar a treballar a Espanya «tampoc no és senzill».

VISITA DE MONTORO I RAJOY / El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, i el ministre de Finances andorrà, Jordi Cinca, van firmar el gener de l’any passat el conveni per evitar la doble imposició entre Andorra i Espanya, amb la presència del president espanyol, Mariano Rajoy, i el cap de Govern andorrà, Toni Martí.

El desplaçament dels polítics espanyols va servir per, entre d’altres activitats programades a l’agenda, inaugurar oficialment l’aeroport comercial Andorra-La Seu d’Urgell, i visitar l’alumnat de les escoles de sistema espanyol.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT