PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els malalts de càncer disposaran d’un programa d’activitat física

Les jornades gratuïtes ajudaran a disminuir la fatiga i reforçaran psicològicament els afectats

Per Estefania gracia

Presentació del projecte de col·laboració adreçat a malalts de càncer, ahir.
Presentació del projecte de col·laboració adreçat a malalts de càncer, ahir. | Tony Lara
Vitalsport, en col·laboració amb el comú de la capital i l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), iniciarà el proper dos de març una classe grupal d’activitat física setmanal gratuïta per a afectats de càncer. 
 
La sessió es farà cada dimecres de 15.30 a 16.30 hores al segon pis del Centre Esportiu dels Serradells, en una sala tancada cedida pel comú de la capital. L’encarregada de dur a terme l’activitat serà la preparadora física Judith Arbós, qui va assegurar ahir durant la presentació de les jornades que diversos estudis «han demostrat l’eficàcia de l’activitat física com a intervenció en persones afectades pel càncer, ja que, entre altres coses, disminueix els nivells de fatiga i el dolor associat a la malaltia, a més, també ajuda molt en l’aspecte psicològic dels afectats, i és que millora l’estat d’ànim així com la satisfacció amb el propi cos». 
 
Tanmateix, Arbós va destacar que amb l’activitat proposada es podrà «millorar la forma física, la capacitat funcional i la qualitat de vida dels qui assisteixin, a més de disminuir la intensitat dels efectes secundaris del tractament». Per contra, i segons destaquen els impulsors de les jornades, «els pacients que segueixen la recomanació de ‘descansar’ perden el 25% de la capacitat funcional en vuit setmanes». 
 
Un projecte a llarg termini / «La idea és que l’afluència a les activitats vagi en augment i que puguem arribar a fer més hores durant la setmana, en principi, farem un temps de valoració d’uns sis mesos i després veurem si cal modificar horaris o altres aspectes», va destacar Arbós.
 
 A més, les classes seran per a afectats de tot tipus de càncer, «però si veiem que hi ha més afluència, podria ser que més endavant dividíssim les sessions per edats, tipus de malaltia o aspectes a tractar», va puntualitzar la preparador física.
 
Evolució d’Assandca / Durant els dos anys que Assandca porta actuant al Principat, 80 persones han acudit a l’associació per demanar informació, seguir els serveis que dóna –com el transport o els pisos tutelats– o buscant suport. 
 
«Sobretot ens contacten afectats de la malaltia amb dificultats econòmiques o que estan passant per un mal moment», va puntualitzar ahir el president d’Assandca, Josep Saravia. 
 
Tot i això, també va matisar que a la gent «li costa força acceptar la malaltia, Govern va publicar fa poc que anualment hi ha unes 370 persones que pateixen càncer a Andorra, i nosaltres treballem per fer més visible l’associació i perquè més gent ens conegui i en vulguin formar part». «Nosaltres no només ens dirigim a les persones malaltes, també donem servei als familiars, afectats o gent que ha pogut patir càncer en un passat». 
 
Continuen les reivindicacions / Assandca té previst reunir-se en breus amb el nou ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, i el director del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, per continuar amb la reivindicació de posar un oncòleg fix a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (HNSM) i incloure un psicòleg dins del tractament de càncer per atendre als pacients i la família afectada. Ja que segons ha destacat l’associació en diverses ocasions, «el càncer és una malaltia difícil de gestionar psicològicament i cal donar aquest servei als malalts».
 
Així mateix, Assandca va remarcar el fet que en «dos anys que portem com a associació, ja hem canviat tres cops de ministre de Salut». Per aquest motiu, tot i que la junta de l’entitat s’ha reunit amb els anteriors ministres i col·lectius del sector, ara cal reprendre les reunions i tornar a parlar amb els responsables del Ministeri per exposar les inquietuds i les demandes del col·lectiu.
 
A més, des d’Assanca també es té previst tornar-se a trobar amb les infermeres i metges de l’hospital, perquè «és molt important que et donin la informació i els suport que tens com a malalt de càncer en el primer moment, perquè així hi ha més probabilitats de que la usis», per tant «des de l’hospital,seria bo que des d’un principi els metges facilitessin als seus pacients els serveis que es donen als afectats per la malaltia». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT